Trocha technologie nikoho nezabije?

Rozhodně nejsem tím typem člověka, který by odmítal moderní technologie, leč někdy nastane chvíle, kdy si říkám, že rčení, "moderní technologie řeší zejména takové problémy, které by bez nich ani nevznikly" se možná částečně na pravdě zakládá.

Rád třeba poslouchám hudbu, a to poměrně často, konkrétně nejčastěji ze svého mobilního telefonu. Už jsem si na to zvykl a dlouhé cesty hromadnou dopravou, kdy si čas nelze krátit četbou (nebo z ní už bolí oči), mi ze sluchátek zpříjemňují oblíbení interpreti. To vše je v pořádku až do okamžiku, kdy se z nějakého důvodu nechce aktualizovat hudební knihovna. Jistě, písničku si můžete pustit i tak, z průzkumníku, ale takový poslech zase není propojen s last.fm a ani nelze využít rozličné zajímavé vychytávky, které přehrávání skrze přehravač využívající knihovnu nabízí... Co s tím?
Když něco nevím - googluji. Probírám se tak informační vatou, než konečně narazím na zajímavý příspěvek jedince, který má podobný problém, v diskusním vláknu pod jeho příspěvkem se nabízí i příhodná odpověď (spolu se spoustou poznámek typu, "jsi lama...", apod.). Je prý potřeba provést rescan sd karty.

No vida, takové jednoduché řešení.
Stahuji tedy z google obchodu (či jak se to dnes jmenuje) aplikaci SDrescan, spouštím ji a ... v knihovně se přesto požadovaná alba neobjevila. Hmmm, co teď? Pamatuji na klasickou hlášku z IT Crowd a vypínám a znovu zapínám (již mírně konsternován) svůj mobilní přístroj. Bohužel, stále nic. Zachovávám však nadále chladnou hlavu (v tomto počasí to není zase tak náročné) a zkouším instalovat podobnou aplikaci. Výsledek je však stále stejný.

Uchyluji se tedy ke krajnímu řešení, zálohuji data z sd karty do počítače a onu kartu formátuji. S pocitem slastné radosti ne nepodobný uklízeči bojujícímu s posledním koutem špíny, pozoruji progres ve formátování karty. Netrpělivě pak data na volné místo kopírují zpátky, restartuji telefon (preventivně) a .... čelím velkému šoku, neboť telefon teď už nevidí ani ta hudební alba, která byl ještě předtím sto v přehrávači zobrazit!

Zpytuji svědomí, kde že jsem to udělal chybu. Po několika dalších pokusech přicházím na jádro pudla. Pokud z adresáře, kde je digitální hudba soubory zkopíruji do kořenového adresáře, pak je přehrávač najde, pokud jsou někde jinde, tak se androidí přehrávač tváří jako Jan Žižka po obléhání hradu Rábí. Zajímavé.

Možná si teď říkáte, že jsem uživatel na nic, s tím bych souhlasíl, kdyby podobné problémy tu a tam nemělo více lidí. Současné mobilní aplikace umožňuji spojit v jednom přístroji věci dosud nevídané. Pokud nejste nějak extra nároční, tak ve svém "smártfounu" můžete krásně skloubit fotoaparát, počítač, multimediální centrum, dřívější mp3 přehrávač, baterku, navigaci, apod.... To vše v jednom. Mám ale dojem, že tato výhoda si občas vybírá zajímavou daň...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID