Přistáli Američané na Měsíci?

Z hlediska kosmonautiky (nebo lépe řečeno "tchajkonautiky") je dnešní den zajímavý, neboť Čína se stala stala historicky třetí zemí, která dokázala vyslat svůj modul na povrch měsíce.
V této souvislosti se pochopitelně připomíná diskutabilní otázka přínosu takového vesmírného cestování (ponechme ji raději bez dalších poznámek), ale rovněž se "na scénu" vrací i téma, které připomíná cestu amerických kosmonautů v šedesátých letech minulého století.
A podobně jako každá podobná velká událost (nejenom) nedávné doby se i ono přistání stalo terčen rozličných hypotéz "záhadologů" a jedinců, kteří o sobě rádi prohlašují, že oni jsou právě ti jediní, kteří nepatří mezi stádo "masově ovládaných ovcí", vhodné je podobné tvrzení doplnit ještě příslušným citátem z Orwella...., to jen tak pro pořádek.

Říká se tedy, že Američané na Měsíci vůbec nepřistáli, záběry natočili kdesi v poušti, atd... Důkazem číslo jedna má být vlajka hvězd a pruhů, která se prý na záběrech prapodivně vlní, přičemž všichni přece víme, že na Měsíci vítr není, že...
Neustále mě fascinuje to, kolik lidí je schopno věřit rozličným konspiračním teorií s poukazem na důležitost vlastního kritického myšlení (a to pominu, že leckteré takové konspirace se navzájem vyvracejí), ale zároveň zcela zjevně ignorují veřejně dostupná fakta (či je jen bagatelizují?). Zabere to pouze několik vteřin (použítím internetového vyhledavače), kdy člověk může (pokud skutečně chce) zjistit, že onen "pohyb" vlajky skutečně možný je, jedná se totiž o to, že pohyby vlajky jsou následkem přímé manipulace kosmonautů a "díky" absenci atmosféry jsou ony pohyby s poněkud delším "dozvukem". Toť vše..

Dalším "oblíbeným tématem" záhadologů je podivováním se nad tím, kdo že to vlastně pana Armstronga natočil kterak skotačí na naší oběžnici? Jistě to musel být nějaký kameraman schovaný za kamenem americké pouště!
Kdeže, Armstronga natočil modul sám. Zní to divně? Ale vůbec, modul byl vybaven videokamerou, na tom přece není nic divného...
Problematice "záhady přistání" se před několika lety věnoval Český rozhlas zde. Koneckonců na vlajku se můžete i sami podívat, stačí si vyhledat oficiální stránky NASA, a to jsem pominul i takovou zcela logickou věc, jako by byl postoj tehdejšího SSSR, kdyby měli jen stín podezření stran toho, že americké přistání na Měsíci bylo zinscenované...

Pokud tedy nepatříte mezi ty jedince, kteří považují NASA za součást intergalaktického spiknutí s cílem nastolení nového řádu bůhvíkoho a doufající v přílet A. Šerana a šťastný život budoucí.... :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)