Citrónový sad (Etz Limon) 2008


Izraelský režisér Eran Riklis (autor mimo jiné i relativně známého filmu Syrská nevěsta) se pro svůj patrně nejvýznamnější snímek Citrónový sad nechal volně inspirovat skutečnou událostí.

Salma Zidane je už dlouholetou vdovou, jejíž jedinou radostí je péče o sad plný citrónů, který získala po svém otci. Sad ji poskytuje materiální obživu, ale zároveň pro ni znamená i jakousi podstatu života a kontinuální pojítko ke svému otci. Život Salmě velmi naruší přítomnost nových sousedů. Na nových sousedech by samo o sobě nebylo nic extra divného, kdyby se nejednalo o izraelského ministra obrany a onen zmiňovaý sad se zrovna nenacházel na pověstné "green line" oddělující Západní břeh Jordánů od Izraele...

Především je nutno zmínit, že se jedá o velmi dobře natočené dílo, které dává vyniknout pozoruhodnému charakteru Salmy (kterou zahrála rodačka z Nazarethu Hiam Abbass, kterou bude český divák patrně znát z filmu Paradise Now). I příběh je poutavý, i když z velké části asi očekávatelný. Celkové vyznění je takové nesměle šťastné s nádechem hořkosti a tragična. Stěžejním tématem filmu je pak stavba separačních zdí a existence následků, které tato činnost zanechává. Film se nesnaží politicky soudit (aspoň ne moc zjevně), nicméně jeho anti-jestřábí vyznění je celkem jasné.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)