Adresát nebyl zastižen...

Já vím, že se o Češích neustále říká, že si pořád jen stěžují, mají negativní náladu a nejradši kverulantsky brblají večer u piva. Částečně je to i pravda - a jelikož se sám za Čecha považuji, tak mi prosím dovolte si také trochu zažbrblat. Předem ale upozorňuji, že to bude bez piva...

Česká pošta je instituce, která mi už dlouhou dobu leží v žaludku, když doopravdy nemusím, tak se snažím s ní moc nepřicházet do styku. Je sice fajn, že tento státní podnik vydává hezká razítka, má šikézní známky a starodávnou tradici poštovních panáčků, ale to dnes vyvolá maximálně dávku sentimentálních sympatií, víc nic. Už teď je na pováženou, co vše se tam nabízí, například cigarety (což moc nechápu, stát přece bojuje proti kouření, ale zároveň nutí své zaměstnance cigarety prodávat, to fakt dává smysl) a jiný sortiment, který když osoba za přepážkou dostatečně aktivně nenabízí a neprodá za minimálně 800 ká čé měsíčně, tak se jí zbytková částka zkratí na výplatě. Výsledek toho je jasný, zaměstnanci se snaží udat vše co jen jde, což ale způsobí zdržení a tvorbu front, na které jsme si přece po roce 1989 už měli pomalu začít odvykat, že?

To ale není vše, člověk na tu pobočku přece zase až tak často chodit nemusí, občas se totiž stane, že pošťák jde přímo za ním, ale z nějakého prapodivného důvodu pramenícího patrně z časoprostorového diskontinua se nemohou setkat. To takhle třeba ve všední den (kdy máte v práci třeba volno) sedíte dopoledne pečlivě doma a máte nastražený sluch, abyste jako Pavlovův pejsek na signál zvonku vystřelili k brance uvítat pošťáka/pošťačku mávající(ho) doporučeným listem, který očekáváte. Leč nestane se. Jdete tedy zkontrolovat poštovní schránku - a hle! Co nevidíte! V první chvíli asi skutečně nic, neboť mžitky před očima evokují tak maximálně špatný "trip" z festivalu Woodstock, ale poté, co se vrátíte do reality roku 2014, si můžete všimnout, že se tam nachází lístek, který nám oznamuje, že adresát bohužel nebyl zastižen, a proto....bla bla. Zkontrolujete zvonek - zvoní. Zkontrolujete svůj sluch - slyší.
Negativně smýšlející jedinec by tu snad mohl navrhnout, že někdo z pošty asi neodvádí svoji práci tak, jak má.
Což o to, dopis si lze pochopitelně na poště vyzvednout, žádné strachy, jenže ouha, já nebohý zapomněl, že je pátek (ano, pátý den po neděli - krásné to vysvětlení původu toho slova), a to přece pošta zavírá v půl dvanácté dopoledne. A že by bylo otevřeno na pobočce v sobotu a v neděli....

Prosím, to není nic proti všem obětavým příslušníkům a zaměstnancům pošty, kterých je podle mě asi dost, ale ne nadarmo se říká, že "ryba smrdí od hlavy". Pokud někdo nutí zaměstnance dělat věci, na které primárně asi ani nejsou určeni a které jim zabírají podstatnou část jejich práce (např. prodej kuřiva), tak je něco špatně. Celkem chápu, že si pošta chce zalepit díry v rozpočtu, ale to už by si tam podle podobné logiky mohla nechat umístit třeba prodej hašiše a každý sudý týden zkusit na přepážkách hrát bingo, ruletu, apod.

Tož, teď by to pivo bodlo...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)