Life on Mars (2006) tv seriál


To si to takhle v poklidu děláte záslušnou práci jako vedoucí pracovník policie v Manchesteru, stíháte lotry a lumpy narušující poklidné soužití slušných občanů, když tu do vás vrazí plnou rychlostí auto a.... navzdory všemu očekávatelnému se proberete cca 30 let v minulosti, v roce 1973.

Ulítlé, že?


Tak to je základní zápletka dnes už celkem slavného britského seriálu z dílny BBC s poutavým názvem "Life on Mars" podle písničky Davida Bowieho.
Divák má možnost s hlavním hrdinou Samem Tylerem (John Simm, který mi zprvu trochu lezl na nervy, abych si na něj pak hodně zvykl) prožít toto překvapení a mnoho zajímavých zápletek, které vznikají z toho, že Sam přece jen pochází z jiné doby, z doby, kde homofobie, kouření na pracovišti a všeobecný sexismus jsou věci víceméně vymýcené (nebo aspoň hodně potlačené).
A je to docela zábavné putování rokem 1973, většinou se o to postará již zmiňovaný kontrast našeho světa s tím z minulosti, ale vydatnou měrou k poutavosti seriálu přispívá i postava Gena Hunta (skvělý Philip Glenister), což je takový archetyp drsného poldy sedmdesátých let, který se na prapodivné metody Sama Tylera dívá hodně skrz prsty a věsměs je považuje (v lepším případě) za neškodnou pavědu. Ano, Sam Tyler není ve světě roku 1973 bezprisorní osobou, ale zjistí že má kompletní identitu a pracuje - světe div se - jako detektiv Manchesteru...

Seriál je zajímavým mixem klasické detektivky okořeněné britským smyslem pro humor a lehce mysteriozního sci-fi. Sam si totiž dost dlouhou dobu není zcela jist, kde se to vlastně ocitl. Je to jen sen, který prožívá jeho mysl zatímco leží v komatu na nemocničním lůžku? Je to snad skutečný přesun v čase? Neví.... a slušné psycho začíná ve chvílích, kdy potká třeba své rodiče, a dokonce i sebe sama (jako malého 4 letého caparta). A to jsem ještě ani nezmínil, že tu a tam na Sama mluví nějaké divné hlasy, holčička s panenkou vyleze z televize, aby mu sdělila nějaké důležité poselství, apod. To by se jeden ani nedivil, že chudák Sam nemá zrovna klidné spaní...

Seriál má 2 série a je velmi dobře zakončen, přiznám se, že podobný hořkosladký konec jsem sice tak trochu očekával, ale i tak mě velmi dostal a snad právě díky němu řadím tento britský seriál mezi své nejoblíbenější vůbec.
Pokud by však někomu přišly 2 série (16 dílů) proklatě málo, pak to také není důvod k zoufání, neboť existuje velmi zdařilý spin - off s názvem Ashes to Ashes (opět Bowie...), který se tentokrát odehrává v roce 1981 (sice bez Tylera, ale i tak určitě stojí za shlédnutí).

Krom vynikající hudby (z počátku sedmdesátých let) a konce, mě v seriálu asi nejvíce dostala tato loutková scéna :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)