Prisoners (Zmizení), 2013


Nestává se to zrovna často, ale existují filmy, které Vás (teda aspoň mě...) přímo "posadí na zadek" - a že je to pak teda rána...
Prisoners rozhodně mezi tyto filmy patří, nění se ale čemu divit, vždyť režisérem je Kanaďan Denis Villeneuve, tvůrce takových majstrštyků jako byly třeba filmy Polytechnika, ale hlavně geniální Požáry. Villeneuve má rád silná, mezní témata, nejistou (a nelineární) narativní linku a skvěle načrtnuté nečernobílé a neschematické postavy. Po sérii skvělých filmů dostal Villeneuve (ano, mám ho mezi oblíbenými na čsfd :-)) příležitost natočit "velký" snímek se známými tvářemi. To je dost lákavá nabídka, která se ale občas zároveň stane i nepříjemným hrobem pro spoustu dobrých filmařů....

Jak ale už asi šlo pochopit z prvního odstavce, tak Villeneuve se stále velmi dobře drží svého řemesla a servíruje zajímavou podívanou, která začíná poklidnou scénou setkání dvou rodin u "Thanksgiving day", což vyústí v nervydrásající pátrání po dvou malých holčičkách, které se znenadání prapodivně ztratí, doslova jako by se do země propadly.

Divák může mít během sledování několikrát dojem, že už ví, jak to vše vlastně bylo (něco jako u "Gone, baby gone"), ale tvůrci takovým nedočkavým "Poirotům" připravují nejedno překvapení, protože (filmová) skutečnost, která se odehrává v pozadí příběhu, je nesmírně fascinující a troufám si říci, že i dost nečekaná.

Tedy, pokud máte rádi dobré, civilně vyhlížející (žádné příšerné filtry, rozkývaná akční kamera, apod.) kriminální drama se zajímavou morální zápletkou, u kterého jsem měl místy možná trochu kacířský dojem, že kdyby Alfred Hitchcock žil v dnešní době....a dělal filmy, tak...., no však víte :-D, tak film Prisoners je stoprocentní sázkou na jistotu.

P. S. Pro fanoušky Jake Gyllenhaala je film samozřejmě také povinností, protože vidět jej jako zapáleného detektiva, to skutečně stojí za to.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)