(Vítězný) únor bílý, pole sílí

S pomůckou této nevinné pranostiky sahající snad až kamsi do hlubin středověku a synkreze náboženství, se můžeme přesunout do dnešního dne, konkrétně do 25. února 2014, kdy lze pomyslně oslavit 66 let od události, na jejímž označení se dodnes mnoho lidí nemůže shodnout, a proto ji nazvěmě nějak neutrálně, třeba "velká únorová změna" :-).

Je určitě dobře, že se tento klíčový okamžik našich (myšleno i československých) dějin zmiňuje, velmi zajímavě dnes třeba vypadal twitter čt24, který doslova hodinu po hodině oznamoval události, jež nastaly před 66 lety. V televizi také běželo několik dokumentů, které se tak či onak "únoru" věnovaly a vhodné je i připomenout divácky docela úspěšný projekt "České století", kde se díl "Všechna moc lidu Stalinovi" věnoval kompletně "velké únorové změně" (ale zní to hezky, ne? Osobně mi to asociuje starší kreslený film "Velká sýrová loupež"...).

Přesto mi však přijde, že stále existuje několik potemnělých zákoutí této události, které nejsou dostatečně reflektovány. Obvykle se totiž hovoří o vlivu Moskvy, naivitě demokratických politiků (což je trochu oxymorón, kde byly jejich demokratické myšlenky, když se začalo masově znárodňovat, když se divoce vyháněli Němci, apod...?), ale až na pár výjimek (Igor Lukeš) jsem nezaregistroval moc příspěvků, které by nějak hlubším způsobem analyzovaly chování americké strany.
Inu, to je právě na historii to krásné, i když už některé události prakticky zavál pomyslný archivní prach, tak se stále dá najít mnoho nového a zajímavého :).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)