True Detective (Temný případ, tv seriál 2014)


Stane se dost odpudivá vražda, neznámá holka je nalezana nahá (a mrtvá) u jakéhosi hororově vyhlížejícího stromu s prapodivným parožím na hlavě. A kolem se povalují takové zvláštní, jakoby pohanské, symboly všeho možného.
Stačí už jen na dobře viditelné místo položit cedulku s nápisem, "byl jsem zde - psychopat." :)

Tak takhle nějak začíná temný detektivní seriál z produkce HBO mající název "True Detective", který si momentálně stojí na čsfd velmi slušně, ve chvíli kdy píši tyto řádky je "3. nejlepším seriálem" s hodnocením 94%. Mysleme si o čsfd co chceme, ale čísla to jsou hodně slibná.

A i sám seriál je slibný. Paradoxně nejvíce škodit mu ale může přehnané očekávání. True Detective (dále jen TD) není seriálem, který má vypracované "cliffhangery", takže by Vás donutil odpočítávát vteřiny do vysílání další části, nicméně o vynikající dílo, zasloužící si oněch pověstných "5 hvězd", se bezesporu jedná. Zasloužili se o to zejména obě hlavní postavy charakterově dost odlišných detektivů (a vůbec to tu nevypadá jako klišé), které si zahráli skvělí Woody Harrelson (Marty) a Matthew McConaughey (Rusty). Marty je takový ten klasický drsný polda, který věří v Boha (což je v místě kde se příběh odehrává v podstatě standard), byť asi dost povrchně, má na první pohled spořádanou rodinku, preferuje svůj klid, jasná vysvětlení a....také má milenku (což osobně moc nechápu, neboť jeho manželku zde hraje Michelle Monoghan). Kolega Rusty je zamlklý policista s podivnou minulostí, který všude tahá obrovský zápisník, do kterého si co chvíli něco čmárá, na svět má dost nihilistický pohled, žije osaměle, nicméně asi v souladu s jakousi svoji vnitřní pravdou.

Důležitou postavou je zde ovšem i místo, kde se příběh odehrává, tedy lousianské močály a vše okolo - chudoba mnohých lidí, rozsáhlé prostory v nichž se jako had vine jen mírně stoupající sílnice míjející opuštěná, polorozbožená stavení, za jejichž zdmi se kdysi možná mohly odehrávat dost hrůzné příběhy...
Ano, atmosféra je to, co vynáší TD mezi nejlepší seriály ve svém žánru. Atmosféra a....uvěřitelnost, o kterou se postarala i velmi dobrá kamera a stylově padnoucí hudba.

True Detectvie, profesionálně zpracovaný seriál se skvělou atmosférou zobrazující zvrácené náboženské zanícení, pokrytectví a třeba i to, že některé zločince prostě musíte chytat zatraceně dlouhou dobu...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)