Kdo je to "food nazi"?

Z nadpisu asi nebude těžké zjistit, o čem tento krátký příspěvek bude. Mnoho lidí už dnes aspoň elementárně vládne jazykem Shakespeara (byť ta dnešní angličtina má k té z jeho doby celkem daleko), takže je jasné, že řeč tentokráte bude o - kostrbatě řečeno - nacistech v oblasti stravování.
Osobně nejsem velkým přítelem přílišného užívání anglicismů, nicméně angličtina - jako jazyk, který se vyvíjí nesmírně rychle - je velmi vhodná pro různé novotvary, kterými se doslova hemží současný globální svět. "Food nazi" (dále jen FN) tomu skvěle odpovídá.

Lidé patřící do škatulky FN jsou jedinci, mající sklony ostatní kolem sebe soustavně a metodicky poučovat o tom, jak se mají správně stravovat. Nevztahuje se to jen na výběr pokrmů, ale také na jejich četnost, správné postupy při přípravě, zásady společenského stolování, apod. To může být samozřejmě leckdy užitečné (člověk se aspoň vyhne některých faux pas), ale opravdovým FN ve skutečnosti o jídlo a stolování jako takové prakticky ani nejde. Svoji roli tu zeména sehrává touha posílit si vlastní ego příslušností k jisté elitní skupině, která dělá cosi správně v kontrastu s neznalou většinou "ovcí", jež slepě následuje závadný kurz. Jedná se o podobný styl lidí, kteří ostatní zarytě opravují v gramatických nuancích, jsou schopni vás označit za pitomce když používáte výraz "protěžovat" namísto správného "protežovat", tedy o lidi, kteří moc chtějí, aby se o nich vědělo, že jsou to právě oni, kteří něco ví (a tím něčím může být skutečně cokoli, od správné konzumace zaječích varlat, po správné jméno vedlejší postavy z obskurního japonského kresleného filmu).

Asi málokomu z nás se něčemu podobnému podaří zcela vyhnout. Také jsem si přistihl u toho, jak některé lidi bedlivě opravuji s tím, že "piccolo" není úplně přesné označení kávy, apod. Jistě, kultura stolování je něco, co je určitě dobré dodržovat, nicméně daleko lepší než dávat poučnou přednášků, z níž se chrlí ven rychlostí vesuvské lávy ego toho "znalého", je takové drobnosti přejít a pak na to třeba někdy nenápadně a přirozeně upozornit. Existují i záležitosti, které jsou zcela otázkou vkusu, mohu respektovat, když se někdo z náboženských, ideových důvodů stane veganem, ale už asi jen těžko mohu respektovat jeho/její snahu o přetvoření světa ke svým stravovacím návykům.

Umět se chovat k druhým je totiž podle mě daleko důležitější, než znát všechny správné zásady stolování.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID