Na Unii se můžeme vykašlat...

Název víceméně odráží postoj mnohých občanů ČR k nastávajícím (respektive v tuto dobu i probíhajícím) volbám do EP. Instituce EU je v některých společenských kruzích poněkud neoblíbená, leckdy možná oprávněně, ale někdy také kvůli zcela iracionálním důvodům, jako "zakázali nám náš rum", "budou normy na včelí úly", apod. Některé euromýty mají reálný základ, ale jejich výklad spočívá v činorodé lidové tvořivosti, která dokáže leckdy napáchat zajímavé "škody".

Podle mého názoru EU často slouží jako vítaný hromosvod pro ty jedince, kteří z nějakého důvodu (možná vyvázání vlastní odpovědnosti) potřebují mít možnost stěžovat si na někoho "nahoře". Dříve to mohl být SSSR (který nám vše diktoval, ale už se málokdy zmiňuje, že leckdy bylo Československo daleko papežštější než papež), dnes je potřeba najít si něco jiného - EU jistě (někdy i vlastní vinou) v tomto ohledu poslouží velmi dobře.

Určitou formou odporu je pak absence u eurovoleb. Osobně ji moc nechápu, když už tedy spatřuji v instituci EU zosobněné zlo, tak daleko lepší možností se mi jeví jít k volbám a zvolit nějakou euroskeptickou (či - jak se občas nazývají - eurorealistickou) stranu, která se zavazuje integraci zvolnit, akcentovat roli národních států, apod. Pokud totiž euroskeptici nejdou k volbám, tak je jasné, že v EP logicky zvítězí euro-optimistické strany (tzv. eurohujeři). Jediné čeho absentující u voleb dosáhnou je to, že jejich hlas nebude využit a de facto možnost rozhodování přenechají jiným (a to konkrétně spíše těm, jejichž názory pravděpodobně moc "nemusí").

Svoji roli tu může sehrát i absolutní neinformovanost o práci a kompetencích europarlamentu. Stačí se jen podívat na předvolební kampaň a člověk zjistí, že většina hesel (a leckdy i programových bodů) vůbec nekoresponduje s prací EP! Málokdo se nad tím pozastavuje. Současný stav možná někomu vyhovuje, o evropskou politiku se zajímá skutečně málokdo, takže prostor pro růst mýtů je skutečně výživný. Bráníme tak v Evropě naše národní zájmy (lidovci), odmítáme Euro (ODS), chceme Evropu pro lidi (KSČM), atd.
Veselý to obraz.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)