Vtipná jména

Jméno si člověk, možná bohudík, nevybírá, což znamená, že se občas povede získat cosi, za co se pak můžeme jen stydět a vyhledávat možnosti jak je možné jméno změnit. Někdy je to ale docela legrace a dotyčným to nevadí, po ČR se tak na svém (ocelovém) oři prohání muž jménem Winnetou Milenko, tomu údajně jeho jméno jednou pomohlo i umluvit dopravní policii, která mu přestupek za rychlejší jízdu jednoduše prominula.
Asi se báli skalpování.
Což o to, Winnetou (to je německá obdoba jména, česky je to pochopitelně s jednoduchým "V") je docela fajn frajer, který bude mít své jméno v srdcích mladých dobrodruhů asi napořád. Navíc je to klaďas k pohlední a člověku zase tak nějak moc nevadí se s ním ztotožnit, ale co mají dělat holčičky, které jejich matky pod dojmem populární telenovely pojmenovaly Esmeralda? Naštěstí vzpomínky na tento seriál pozvolna mizí a za nějakých dvacet let jej asi bude znát už jen málokdo (a mezi námi, bez té konotace se seriálem, ono to nezní zase tak špatně).

Někdy mi přijde, že někteří rodiče dávají svým dětem podivné jméno doslova za trest. Pokud už máte příjemní Panenský/Panenská, tak je skutečně odvahou dát své dceři jméno Blanka... Představa, že tato dáma poté jde na nějaký pracovní pohovor je jistě ze skupiny zážitků, při nichž se mnozí z nás v noci budí zbroceni potem (a skutečně doufáme, že je to jen pot...). Snad si ona dáma nevezme za muže člověka jménem Protrhlý. To by bylo skutečně už hodně obskurní.

Ona i příjmení jsou leckdy dost legrační. Asi nemusím vypisovat všechen ten seznam Skočdopolů, Volopichů, apod. Existuje mnoho stránek, na kterých se jejich autoři s velkou vášní věnují sbírání humorně znějících jmen. Za zmínku určitě ale stojí i podivné kombinace jmen několika osob. Vzpomínám si, že někdy v roce 2005 hrála fotbalová Slavia zápas v Brně (prohrála tehdy 1:0) a právě domácí tým nastoupil v sestavě, která takto poskládána zněla značně humorně: Černý, Had, Trousil, Chlup, Holek :-).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)