Lenka Kalinová - Konec nadějím a nová očekávání

Kniha Lenky Kalinové s podtitulem "K dějinám české společnosti 1969 - 1993" je ambiciozní publikací navazují na předchozí autorčin počin, který se věnoval - nepletu-li se - létům 1948 - 1968. Pochopitelně při hodnocení tohoto nedávného takřka 25 letí nelze zcela opomenout léta předcházející, takže mnohdy se Kalinová ke své předchozí knize vrací a odvolává se na ni.

Jako velké plus bych určitě hodnotil autorčinu snahu ukotvit události v Československu v rámci širšího mezinárodního vývoje. Mám totiž často pocit, že něteří čeští historikové domácí události vnímají striktně výlučně bez pokusu o mezinárodní přesah, vliv, apod. V práci Kalinová také (jako socio-historička) využívá množství ekonomických a demografických dat, která přinášejí často poměrně pozoruhodné výsledky. Daní za silný argumentační a statistický aparát je pak samozřejmě určitá komplikovanost při čtení a větší nároky na čtenáře/čtenářku, ale to je u podobných prací asi nezbytné.

Určitým mínusem knihy by pak mohlo být až příliš stručné nastínění vlastních dějin (event history). Každopádně Konec nadějím... z nakladatelství Academia je velmi přínosnou knihou, která snad do šedi normalizace namaluje i několik lehkých odstínů z jiného barevného spektra.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)