Mnoho povyku pro nic (Letní Shakespearovské slavnosti)

Letní Shakespearovské slavnosti jsou vítanou příležitostí, jejíž hlavní klad spatřuji v jakémsi vymanění divadla z jeho - dnes tak vnímaného - tradičního prostředí starých klasicisních budov ven, mezi lidi, pod širou oblohu, tedy tam, odkud de facto divadlo přišlo.

Pravda, dosud jsme (díkybohu) ještě neporučili větru a dešti, takže určitým mínusem může být snad už tradiční rozmar počasí mající za následek trochu mokré obecenstvo. Lidé ale nejsou z cukru (minimálně v hodinám biologie nám to bylo tak řečeno) a trocha toho osvěžujícího letního deštíku může být svým způsobem i docela příjemná.

Shakespeare je vděčný autor, jeho hry se hrají už po několik století a stále je prý v nich možné nalézt něco nového, co promlouvá k dnešku. Nejsem si sice zdaleka jist, zda to náhodou není třeba také tím, že právě Shakespeare bývá mnohými hodně modernizován a snad i vykládán tak, aby nějak mluvil k současnosti. Vybavím si třeba Richarda III. v ND s Krajčem, či třeba hodně propíraného Leara (tamtéž)..., ale budiž.
Mnoho povyku pro nic má typické Shakespearovské atributy (pakliže to opravdu napsal onen rodák ze Stratfordu nad Avanou, že...), tedy příběh se odehrává v Itálii (Messina na Sicílii) a jeho základem jsou různé záměny, intriky, neshody, svatby a láska. Rozhodně nic nového pod sluncem, nicméně (jak už bývá zvykem) vyšperkované precizními a inteligentními dialogy (překlad Martin Hilský). To vše doplněné režií Jiřího Menzela. Velmi se mi také líbilo, že představení je pojato celkem tradičně, tedy zbytečně se tam neobjevují "šílené" kulisy a avantgardní pojetí scény, jak se občas u současných inscenací Shakespearových děl stává. Slušní byli i herci, zejména Beatrice Petry Horváthové a Puškvorec Petra Čtvrtníčka, jehož postava mi chvíli dokonce přišla jako kdyby se na jevišti zjevila přímo z nějaké knihy Terryho Pratchetta :-).

Takže ačkoliv Mnoho povyku pro nic asi nepatří mezi "top" Shakespearovy hry, tak v tomto podání v příjemném prostředí Nejvyššího purkrabství Pražského hradu se rozhodně jedná o moc hezký zážitek, který nepřekazí déšť a ani jako had dlouhá přestávková fronta na WC :).

foto: shakespeare.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)