Smrt přichází v bílém (Dead End) 2003


Ocitnout se na Štědrý den v autě s rodinkou, která je minimálně dost zvláštní asi není zrovna ideální způsob trávení tohoto svátku. Když k tomu navíc připočteme to, že po silnici jaksi najednou přestala jezdit auta, občas se někde zjeví tajemná paní v bílém a cesta pořád neubíhá...

Tvůrci filmu jsou dva Francouzi: Jean Baptist Andrea a Fabrice Canepa, kteří mu vtiskli neopakovatelnou podobu. Francie se poslední dobou stává poměrně stabilní (spolu se Španělskem) baštou evropského hororu, hovoří se tu dokonce o subžánru "New French Extremity" (který zastupuje také například film Frontiers(s) z roku 2007). Tyto filmy se odlišují od americké produkce větším zaměřeným na "gore" efekty, větší krvavostí, naturalismem, avantgardou, ale někdy i filmovým artem (mezi snímky New French Extremity se řadí i Ozonův Bazén). Prostě a jednoduše, je to dost široké pole působnosti, takže tam můžeme s chutí přišoupnout i Dead End (ano, tvůrci jsou sice Francouzi, ale všichni herci i prostředí je americké), který v sobě kombinuje prvky hororu a černé komedie.

Právě mix dvou žánrů, hororu a komedie, bude možná i následkem některých negativních reakcí na film. Živě si umím představit naštvanost jedince, který si film koupí (:-D :-D) a očekává něco ve stylu Kruhu, či Vymýtače ďábla. Kdepak, ačkoliv se u filmu určitě lze bát (zejména atmosféra je taková pěkně ponurá a depresivní), rozhodně to není žádná klasická "lekačka", za což jsem ale určitě rád, protože podobný styl hororů mě po čase nudí. Tady se vážněji míněná scéna občas proloží nějakým tím černějším humorem. Napsal bych sem nějaký příklad, ale ono takhle napsané by to asi znělo hodně úchylně a nesmyslně.

Sluší se dodat, že v tomto minimalistickém hororu/komedii (který se celý víceméně odehrává v jednom autě) se objevuje několik relativně známých tváří. Jednak je to třeba Lin Shaye (ta stará dáma z filmu Insidious) a hlavně Ray Wise (démonický Palmer z Twin Peaks). Jejich bezprostřední hraní s citem pro nadsázkou činí z filmu moc zajímavou podívanou.

Tak hurá na Vánoce do auta... a mezi dárky pro příbuzné nezapomeňte přibalit brokovnici s náboji pro strýčka, to jen tak pro případ krajní nouze :-).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)