Je rodina základem státu, národa,...?

V souvislosti s Prague Pride se vždy vynoří z obou táborů několik vyhrocených (snad místy až hysterických) komentářů a hesel. Plodná to půda.

Zarazilo mě třeba toto Mladých křesťanských demokratů: "Rodina je základ existence národa", pozoruhodné. Jedná se pochopitelně jen o heslo, tedy útvar, který by se snad ani neměl nějak dopodrobna rozebírat a analyzovat, leckteré nejasnosti lze asi nalézt takřka u každého politického hesla (např. komunistické: Evropa pro lidi, apod.) a o politické heslo podle mého názoru jde zejména. Nicméně i tak si nemohu odpustit jednu poznámku. Současný národ je z velké části produktem moderní společnosti, kde takřka stejná kultura působí díky obecné gramotnosti a technickému pokroku na širší okruh lidí. Podstatou pro vznik moderního národa (a tedy i nacionalismu) je i jistá míra demokratičnosti. To vše náleží k moderní době.

Rodina je ale institucí, kterou právě moderní doba zbavila mnoha privilegií. V davných dobách mohla hlava rodiny (klanu) rozhodovat prakticky o všech členech tohoto menšího společenství, o životě a smrti, o tom, kdo bude s kým kopulovat, apod. Hlava rodiny měla i výlučný vliv na vzdělávání dalších členů rodu, péči o své staré členy, apod. S postupně narůstající mocí států ale byla rodina o většinu těchto atributů připravena.

Tedy, nemyslím si, že rodina by byla skutečně základem existence národa. Základem existence národa jsou podle mě procesy, které nastartovaly změny v moderní době, starší patriotismus a pochopitelně i modernější nacionalismus. Tedy základem, respektive jedním ze základů, moderní (chcete-li průmyslové) společnosti je i nacionalismus, rodina však tvořila základy spíše ve společnosti starší (chcete-li předprůmyslové, agrární).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)