Magický hlas rebelky (2014)

Marta Kubišová, hudební symbol let šedesátých (v Československu), několikanásobná zlatá slavice (z doby, kdy ta soutěž - jak pevně věřím - ještě měla nějakou vypovídací hodnotu) a disidentka, se představuje v dokumentu Olgy Sommerové jako osoba mnoha tváří.

Částečně její osud může souznit s životem Sidonie Nádherné, kterou v jednom představení hraje, částečně je její osud i paralelou k vývoji v Československu. Sommerová kvalitní dokumentární filmy dělat umí, o tom nemůže být sporu (Máňa, Sametoví lidé,..), nicméně v případě Magického hlasu rebelky mi přišlo, že by nebylo zcela od věci, kdyby autorka šla trochu více Kubišové pod kůži a poodkryla více z jejího života. Během sledování dokumentu mi totiž v hlavě naběhlo několik možných otázek, na něž jsem ale odpověď bohužel nedostal. Jmenovitě se třeba Sommerová vyhnula vztahu Kubišová - Vondráčková. Celkem by mě také zajímalo, čím se Kubišová živila za normalizace (vím, ve filmu zazní, že lepila pytlíky, ale to určitě nedělala pořád, protože její dcera se zmiňuje, že v osmdesátých letech byla v jakési kanceláři, o jakou práci šlo?).

Z mého hlediska to tedy dokonalý portrét osobnosti není, zároveň je to vše ale pozoruhodně efektivně natočeno a film tak Kubišovou - zcela po právu - představuje jako neúnavnou a nekompromisní bojovnici za život ve své morální opravdovosti.
O kom dalším to v českém prostředí můžeme říci?

Některé scény mi přišly až jakoby depresivně zábavné. Jek vidět, že lecčemu se po letech zasměje i sama Kubišová, dobrým příkladem je část, kdy vypráví o tom, jak se v metru bavila setřásáním policistů, kteří ji měli špehovat :).

A bez zajímavosti jistě není, že film se částečně financoval i "crowdfundingem".

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID