Okamura a jeho výroky

Tomio Okamura, šéf sněmovního Úsvitu, pobouřil část české veřejnosti (tu druhou část možná potěši) svými výroky o romském táboře v Letech. Při rozhovoru pro parlamentnilisty.cz prohlásil, že tábor v Letech rozhodně nebyl táborem koncentračním a příčinou smrti Romů byly nemoce, které si tam zanesli v důsledku svého stylu života.

To je samozřejmě dost extrémní tvrzení a poslanec Okamura musel vědět, že s něčím takovým způsobí silné reakce. Pochopitelně, oběti kárného tábora v Letech se počítají mezi oběti holokaustu (termín znamenající "spálenou oběť" se neužívá výhradně na utrpení židovského etnika, ale rovněž na Romy, svědky Jehovovi, homosexuály, apod.). Rozdíl mezi kárným táborem a táborem koncentračním je asi také jasný a Okamura má patrně pravdu v tom, že tábor v Letech se blížil tomu prvnímu, nicméně kontext ve kterém je něco podobného proneseno působí jako vábnička na jeho odpůrce, takže mě napadá, zda právě to nebyl Okamurův primární zájem. Hnutí Úsvit totiž v poslední době v předvolebních průzkumech vykazuje relativně nízký počet volebních preferencí a podle mého názoru předseda došel k názoru, že je třeba na stranu nějak upozornit, respektive pronést něco za hranou obecně přijímaného diskursu a o zbytek se postarají rozhořčené (oprávněně) reakce politických oponentů. Není asi také bez zajímavosti, že podobnými výroky si Okamura patrně získá sympatie jistého segmentu české společnosti, kterému možná přijde líto, že podobné tábory nefungují i dnes.
A co je možná i horší, někteří lidé se za takové názory už vůbec nestydí...

Jako hodně za hranou bych hodnotil zejména Okamurův výrok o tom, že v Letech žádný Rom nezemřel krom nemocí, které si tam etnikum samo zavleklo. Bylo by asi dobré upozornit na to, že hygienické podmínky v táboře byly tristní, i zájezd účastníků akce "čisté ruce" by se tam s největší pravděpodobností po několika týdnech něčím nakazil. Několik Romů také bylo zastřeleno na útěku a u jiných se lze v kartotékách dočíst, že se třeba "uchechtali k smrti..."

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)