Valiant Hearts: The Great War (2014)


Ve dnech, kdy si připomínáme sté výročí začátku první světové války,konfliktu který navždy změnil "tvář Evropy", přichází studio Ubisoft s počítačovou hrou, která se v právě zmiňované válce odehrává.

Valiant Hearts s podtitulkem The Great War spadá do žánru puzzle/adventure (česky snad logická adventura). Her z první světové války mnoho není, aspoň já jsem jich tedy moc nezaznamenal, pokud si tedy odpustím legendární letecký simulátor Red Baron a jeho následovníky. Představit si první světovou válku na monitoru ve stylu logické adventury tedy asi nebude nic snadného. Přesto se podle mého názoru lidem z Ubisoftu jejich dílo i přes menší mušky celkem povedlo.

Jednou z deviz je i zajímavý příběh, ten nás přivádí na samý práh války, do července 1914, kdy u St. Mihiel spokojeně farmaří Emil, jeho dcera Marie a její manžel Karl. Problém spočívá v tom, že Karl je původem Němec a musí statek opustit a následně narukovat do německé armády. Krátce poté do zákopů (tentokráte francouzských) odchází i Emil a Marie zůstává s malých chlapcem doma sama...

Hra je v podstatě pacifistického vyznění. Válka tu není adorována jako čestná a spravedlivá věc, ale jako odporný prvek, který kazí mezilidské vztahy, ničí manželství se stejně odpudivou účinností jako okolní přírodu. Jak asi tušíte, Karl se s Emilem střetne, ale rozhodně ne v roli znepřátelených jedinců, naopak. Hráč střídavě hraje za různé postavy. Kromě Karla a Emila se může vžít i do role belgické ošetřovatelky Anny, či Freddieho z USA. I když jsou postavy z různých znesvářených stran, tak nikdy nebojují přímo proti sobě, ale spíše si navzájem v tom šíleném lidském marastru pomáhají.

Hra zajímavě kombinuje samotné logické hraní s encyklopedickým průvodcem první války na západní frontě. Leckteré události a lokality kam hráč virtuálně zavítá jsou po stisknutí tlačítka "tab" doplněny stručným výkladem s fotografií. To jen celkový zážitek umocňuje. K tomu, aby byl takřka dokonalý, je tu ale také několik chyb. Předně hra je tak trochu na rozhraní roztomile vyprávěného kresleného příběhu (například pomocí komiksových bublin) a naturalistického podání válečných jatek. Take postava německého barona je až přespříliš podivně načrtnuna, snad jako kdyby vypadla z kresleného seriálu pro teenagery.

Jinak je ale hra Valiant Hearts skvělým zážitkem, ktrý ve svých možnostech dokáže poučit i příjemně pobavit logickými hříčkami, které nejsou nikterak obtížné, ale trochu "zapnout závity" je při nich samozřejmě potřeba. Sluší se dodat i cenu, která osciluje okolo 14 euro, není to málo, odhaduji, že celková gameplay nepřesáhne 5 hodin, nicméně pokud hledáte hru s - trocha klišé - přesahem, která ve vás bude ještě nějaký čas doznívat, tak tato volba je sázka na jistotu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)