Miloš Václav Kratochvíl - Komediant (1962)


Třicetiletá válka si jako běsnící saň bere oběti na životech. Bída, násilí a boj o holou existenci vládnou světu. I v tomto světě se však protloukají příšlušníci bohyně Thálie - divadelní herci, kteří ale mají do těch dnešních na míle daleko. Skupinka německých komediantů magistra Fortunata náhodou narazí na zemdleného českého zběhlého studenta Vavřince a pomůže mu se zotavením. Vavřinec je idealistický mládenec, tak nepatřící do této trudné doby. V kapse má ale zbraň z řádu těch nejsilnějších - opis hry Romeo a Julie.

To je zhruba základní zápletka známé Kratochvílovi knihy. Kratochvíl byl poměrně plodný a známý autor, který se věnoval zejména historickým tématům (třeba husitství, což bylo koneckonců i inspirací pro známé filmy O. Vávry, ke kterým pan Kratochvíl napsal scénáře). S minulostí se tedy umí popasovat celkem dobře, neočekávejme nějaké ultra realistické líčení oněch dob, ale spíše lehce romanticky zasněné povídání, které se tu a tam nebrání tvrdé přítomnosti těžkých časů. Není to tedy žádný Jirásek (díkybohu!), ale Körner také ne.

Kniha není dlouhá, spíše než o román se jedná o novelu, nicméně v paměti utkví díky svým silným momentům, jako jsou třeba pokusy hrát nevzdělanému publiku Shakespearovu klasiku, či krutý konec některých postav. Kniha je zejména po psychologické stránce napsána velmi dobře. Nabízí také několik otázek, z nichž nejvíce moji hlavu asi zaměstnala tato: dokáže umění změnit člověka k lepšímu?
Doufám, že ano...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID