O koních a lidech (Hross í oss) 2013


Island je zvláštní země. Malý počet obyvatel a přitom takřka každý je tam nějaký umělec. Bůhví, čím to bude. Možná tou bezprostřední láskou ke koním..

Film O koních a lidech pojednává, překvapivě, o koních a o lidech. Ukazuje nám několik navzáje lehce propletených osudů lidí, kteří se tak či onak zaobírají i koňmi. Jednu věc bych tu ale měl zmínit hned v začátku, podle mě se tak úplně nejedná o film, který bych s čistým srdcem doporučil milovníkům těchto ušlechtilých zvířat. Popravdě bych jej asi s čistým srdcem doporučil málokomu. Ne že by se mi snímek nelíbil, své kvality bezpochyby má, ale zároveň obsahuje několik vyloženě hnusných a odpudivých scén (někdy i docela explicitních), u jejichž sledování mi nebylo zrovna lehko.

Při odchodu z kina jsem tak trochu přemýšlel, co mělo být smyslem filmu, co se na diváka dralo pod jeho povrchem a bohužel ke svému zklamání musím říci, že mě toho moc nenapadlo, snad jen krom náhledu do duše venkovského koňáka z Islandu. Film se chvíli tváří jako tvrdší severská komedie (to už je co říct), aby tento žánr posléze vystřídal docela vážný moment (u severské kinematografie nic zase tak neobvyklého). Napadlo mě třeba také, že film zobrazuje svět lidí a svět koní a ukazuje nám vzájemnou neférovou nerovnost, kde u jedněch (lidí) pohlavní radovánky projdou v podstatě bez problémů a u druhých (koně) mají dost tragické následky. Prostě ze vzájemného porovnání vycházejí koně jako ti, kterým se více ubližuje, i jako ctnostnější tvorové.

Každopádně film určitě za shlédnutí a udělání si vlastního názoru stojí, už kdyby to bylo jen kvůli té krásné (a kruté) přírodě a úžasné hudbě, která film doprovází. A pak..., třeba se vám někdy stane, že se ocitnete osamělí uprostřed mrazu kdesi na Islandu, sněží, hrozí vám smrt zimou....a jediné co máte po ruce je ostrý nůž a okolo stojící kůň s jistě velice teplými vnitřnostmi....

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)