Sobotka a jeho "ingliš"

Video projevu premiéra Sobotky v anglickém jazyce viděl u nás už asi skoro každý, takže je celkem zbytečné jej popisovat. Terčem velké kritiky se stala zejména Sobotkova špatná anglická výslovnost. Do toho ČR pořádá komunální volby, takže téma volební kampaně v podání konkurenční ODS je takřka ihned na světě - udělejme si ze Sobotky pěknou psinu, ideálně ad absurdum, kdy se mu budou smát i žáci prvního stupně jedné pražské základní školy.

Na rovinu, Sobotkova výslovnost je skutečně mizerná, pravděpodobně asi nebude ani autorem psaného textu (který místy docela kostrbatě předříkává). V jeho vrcholné politické pozici to může být docela problém, zejména pak na mezinárodní půdě, kdy asi jen těžko bez přítomnosti tlumočníků vyjedná komplikované mezinárodní úmluvy, o zákulisních tahanicích nemluvě. Pan Sobotka možná ovládá i jiné jazyky (a na lepší úrovni), to by mu jistě pomohlo (němčina, španělština i francouzština pořád nejsou v pozici lingua universalis jako AJ, ale i tak se leckdy více než hodí).

Každý, kdo se ale někdy v dospělejším věku učil cizí jazyk, by ale zároveň měl vědět, že dělat si šprťouchlata z někoho, kdo s výslovností zápasí, není zrovna slušné. Chyby děláme všichni, určitě i ta děcka smějící se svému premiérovi. Nechci Sobotku omlouvat, naučit se anglicky skutečně asi mohl lépe, ale nesmíme zapomínat, že ne každý je "talent na jazyky" a že Bohuslav Sobotka vyrůstal ve světě, kde umět anglicky (osmdesátky a počátkem devadesátek) bylo stále něco ne zcela běžného a že tehdy na základních školách jazyk Shakespearův učily často pouze narychlo rekvalifikované ruštinářky… Trochu mi to připomíná výsměch veřejným činitelům důchodového věku, kteří zápasí s informačními technologiemi. Jistě, někteří se i přesto anglicky (popř. s informačními technologiemi) naučili velmi slušně, ale srovnávat dnešní dobu, kdy angličtina na člověka "útočí" prakticky ze všech koutů s "tehdy" není asi úplně férové (a to zcela pomíjím to, že ve věku 6-10 let se jedinec učí jazyk asi lépe a rychleji, než před třicítkou a dále). Sobotka je navíc také právník a snad mi někteří právníci dají za pravdu, že pro české právo je o něco více určující němčina (AGB, apod.), o jejíž úrovni u pana Sobotky nemám, pravda, žádných informací.

Co mi ale přijde vyloženě pitomé, je skutečnost, že něco podobného použije ODS jako hlavní kartu své kampaně v komunálních volbách. Jedná se tak čistě o negativní kampaň, vymezení se vůči svému soku ve volebním soupeření. Udělat si legraci z něčí angličtiny - i když video evidentně zabralo, šíří se jako pornočasopis v klášteře (Červený trpaslík) - podle mě není nejlepší způsob prezentace při usilování a pražskou radnici… O tom, do jaké míry politickému boji rozumí ony děti raději pomlčím.

P. S. Když už jsme u té angličtiny, slyšeli jste v americkém Kongresu mluvit Havla? Nevzpomínám si, že by to jeho kritici někdy použili ve svůj prospěch...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)