Stereotypy - znovu


O stereotypech v posuzování různých otázek už bylo napsáno habaděj textů, i já jsem se tomuto tématu několikrát věnoval. Přesto mi to nedá a datluji tu další skromný text.

Stereotyp můžeme definovat jako přesvědčení připusující nějaké skupině lidí určité vlastnosti (Kassin). Stereotypů určitě známe mnoho, např. Romové kradou, muslimové jsou krvežízniví, Židé hotoví skrblíci, Češi jsou zloději, Američané zase hloupí, Číňané ovládají bojová umění, apod. Pochopitelně, stereotypy se moc na objektivní skutečnosti nezakládají, nicméně musíme připustit, že občas mají pro naše usuzování i nějaké pozitivní aspekty. Takovým užitečným stereotypem může být i částečně nevědomá denní rutina, která nám umožňuje zbytečně nezatěžovat mozek věcmi jako je třeba obouvání bot. Určitě všichni znáte ten pocit, že něco děláte zcela automaticky, třeba si vezmete klíče, dáte je na tradiční místo, kde je vždy opět naleznete, zamykáte dveře, apod. Mezitím můžete třeba přemýšlet nad oblíbeným seriálem, či nad tím, koho si to včera vaše sousedka přivedla domů :). Stereotypy nám tedy usnadňují život.

Průšvih ale je, když podobně usuzujeme i v jiných případech...
Tím skutečným problémem je, že se při stereotypech příliš zobecňuje. Dost vhodným příkladem je podle mého názoru současná situace na Ukrajině, která se odehrává kromě klasických bitevních polích také na poli politické propagandy. Vladimír Putin je tu tak přirovnáván k Adolfu Hitlerovi, vláda v Kyjevě k fašistům, apod. Vznikají dost jasné, "nálepkovité" paralely, které do těchto složitých politických otázek vznášejí zdání jednoduchosti a jasnosti. Tak tomu ale v reálu podle mě bohužel není. Největší problém vidím v tom, že při používání podobných stereotypně se tvářících paralel nevzniká potřeba dále nad otázkou přemýšlet. Putin je prostě nový Hitler a basta! Neschvaluji sice současné počínání V. Putina ve východní Evropě, nicméně Hitler to skutečně není. Můžeme sice mezi oběma politickými vůdci nalézt některé styčné body (není to zase tak těžké), ale dávat mezi ně rovnítko je podle mě trochu hloupé. Mám takový dojem, že podobné "nálepky" se nejčastěji používají tam, kde nikdo nechce diskutovat, problémovou situaci analyzovat, ale stačí mu ji zařadit na jednoduché škále dobré - špatné, Bůh - Ďábel.

V poslední době registruji v ČR zvýšenou diskusi na téma obav z přílivu muslimů, jejich nenávistných postojů vůči naší kultuře, apod. Podobné názory jsou vesměs "podloženy" chováním členů Islámského státu (v Iráku a Levantě), při stereotypní generalizaci se tak jejich činy připisují všem muslimům. Ti naši prý podobně věci ještě nedělají, protože jich tu je málo, apod. O podobné názory jistě není nouze, stačí občas zabrousit na webové diskuse (velmi výživné jsou třeba novinky.cz), i když asi jen na vlastní nebezpečí. Nedávná událost, kdy skupina britských imámů vyhlásila nad Islámským státem fatwu se už ale moc nezmiňuje (fatwa je závezné prohlášení týkající se obvykle náboženského života, v tomto konkrétním případě jde o to, že Islámský stát je nařčen z "kacířství", takže podpora této organizace je zakázána), nezapadá totiž do stereotypních představ o muslimech.

Trochu mi některé texty plné "zajímavých" paralel připomínají ty známé teorie o egyptských pyramidách, Stonehenge, apod., kde se různě počítají všelijaké rovnice, porovnávají délky základen, apod. V podstatě ať už na podobné akce nasadíte praktický jakýkoliv výpočet, tak vám vždy "něco" vyjde (vzdálenost od slunce dělena x je stejná jako výška pyramidy, atd...). Podle podobných úvah bych mohl dospět i k tomu, že můj dům tvoří střed vesmíru.. :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)