Horory z Lán

Omlouvám se předem za ten tak trochu lacině humorný název (který bezesporu uvozuje více článků na internetu), nicméně je docela výstižný a myslím si, že jen člověku žijícímu v ČR v absolutní izolaci nebude jasný.

Miloš Zeman navázal na tradici projevů a cca 4 x za rok má na ČRo svoji "padesátiminutovku", ve které glosuje současné dění doma i venku. Prakticky každý takový přenos se záhy stane terčem různých vtipů a parodií, o což si leckdy svým mentorským a "vševědoucím" způsobem projevu prezident docela dost koleduje. Poslední přenos ale překonal asi i ta nejšťavnatější očekávání.

Po určitém období klidu Zeman opět rozvířil veřejné dění svoji cestou do Číny. Možná se mu už po konfrontaci stýskalo, možná je příčinou i něco jiného, to není zase tak podstatné. Předně, Zeman se snaží prosazovat politiku realismu, asi jen velký naivka by v něm na kolbišti mezinárodních vztahů hledal zastánce idealismu. I realismus lze však podle mého názoru prosazovat s citem pro věc. Osobně nemám nic proti navázání ekonomických kontaktů s Čínou a s podepsáním 9 dohod (což byl mimo jiné i výsledek Zemanovi mise). Politika totiž skutečně v naší neidální společnosti není založena na morálce a ten, kdo si to myslí, bohužel často bývá na osudových křižovatkách dějin zastižen v nedbalkách. Z tohoto hlediska, ač rozhodně nepatřím mezi obdivovatele čínského společenského zřízení (třeba už jen kvůli tomu, že pro více než polovinu obyvatel tam není dostupná lékařská péče, různě se obchází pracovní právo, apod.), je pro ČR skutečně asi výhodné s touto zemí navázat intenzivní hospodářské styky. Zeman však ve svém postoji šel dál. Nevím jistě, zda podmínkou podepsání oněch dohod bylo i zřetelné potvrzení územní integrity Číny a trapné extempore s krtečkem a pandou, ale jsem toho názoru, že určité sporné oblasti je možná lépe přejít mlčením. Třeba by i to čínské straně stačilo.

Uplynulo však sotva pár hodin a Zeman šokoval dále při udílení vyznamenání u 28. října. Osobně se mi také nelíbila Sedláčkova mikina a soudím, že je to od režiséra velmi necitlivé, ale cenu jako takovou mu přeji, protože některé jeho filmy mám velmi rád (Největší z Čechů, České století, Muži v říji). Daleko větší problém mám s Renčem a Bílou, ale uznávám, že to je záležitosí mého subjektivního vkusu. Což o to, předávání vyznamenání zase až tak velký průšvih asi nebyl. Za ten bych označil až Zemanovo vystoupení ve výše zmiňovaném rozhlasovém pořadu. Je to podle mě docela škoda, protože prezident Zeman občas nadnese zajímavou myšlenku, kterou však záhy bohužel zcela "zabije" nesmyslně arogantním mentorským způsobem vůči moderátorům (popř. ostatním diskutujícím).
Sice jsem se trochu podivoval nad tím, že v oblasti práv žen je na tom podle prezidenta lépe Čína než ČR a myšlenky harmonie a konfucianismu v současné Číně mi také přišly poněkud zvláští, znechutilo mě ale až označení "lumpenkavárna" (lumpen = staré hadry, označení původně od K. Marxe, který takhle tituloval tu část proletariátu, která je - slušně řečeno - k ničemu) a dost mi pak žaludek zvedly Zemanovi vulgarismy. To je ale přesně celý Miloš Zeman, touha provokovat své ideové nepřátele je podle mě v něm natolik silná, že je ochoten kvůli ní přestoupit veškeré meze slušného chování.

Zcela tak ve světle jeho projevu zanikla pozoruhodná poznámka o Karlu Krylovi, který pochopitelně byl kritikem předlistopadového režimu, ale který v podstatě stejně vehementně kritizoval i "mafiánský kapitalismus" prvních několika let polistopadového Československa. Píseň "Demokracie rozkvétá" skutečně často z éteru neslyšíme a daleko více bývá nastavována výlučně protinormalizační poloha tohoto rodáka z Kroměříže, což považuji za ne zcela správné.

To, že vulgarismy Zeman diskredituje i sám sebe, je mu pak asi už zcela jedno. Zeman není hlupák, ví, co jeho slova přinesou a naštvání "pražské kavárny" je asi možná jedna z posledních věcí, které tomuto vrtošivému staříkovi s nezdravým životním stylem udělají radost. To je podle mého názoru smutnější, než slyšet z rozhlasu "hovno" a "kunda".

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID