Mám rád South Park

Ano, mám rád South Park, ten nechutný, vulgární a přihlouplý seriál (často připisované atributy) a pro mé okolí je to někdy trochu překvapení. Není od věci se zamyslet (třeba i takto slovně) nad tím, proč tomu tak je.

Vždy jsem měl rád trochu divný a střelený humor, který si dělal legraci z různých stereotypů. To je požadavek, který South Park skvěle splňuje. Na mušku si totiž bere prakticky vše a rozhodně se o něm nedá říci, že by byl nějak ideově vyhraněný. Netepe tedy výhradně do republikánů, nesnaží se adorovat USA a ani nepatří mezi jejich vyhraněné kritiky. Zkrátka a dobře, tento seriál si dělá legraci z každého, a to za všech okolností.

Mnoha lidem se nelíbí, že seriál je přehnaně vulgární. Jistě, často tam padají slova, která se ve slušné společnosti asi moc neříkají, ale mám dojem, že pocit přílišné vulgarity South Parku pramení zejména z jeho českého překladu (dabingu), kde se i jinak celkem jemnější nadávky (Goddamn Hippies!) zejména z úst Erica Cartmana překládají o něco silněji než by asi bylo správné (aspoň takový je můj názor). Ve skutečnosti to tak hrozné není a tamní humor je založen na mnoha jiných věcech (udělat popularitu seriálu s 18 sezónami jen z vulgarit skutečně asi nejde). Předně je to parodování čehokoli známého z naší reality, dělání si legrace z klišé tím, že jej zcela obrátíme a dále přehnané reakce na nějaký globální problém, ve kterých excelují zejména dospělí, zatímco právě děti - hlavní hrdinové seriálu - se chovají víceméně racionálně. To jsou základní ingredience South Parku, který tento relativně jednoduchý vzorec dovádí takřka k dokonalosti.

Jeden příklad za všechny. Závěrečný díl desáté série se jmenuje "Stanley´s Cup" a Stan (jeden z hlavním hrdinů) je po různých drobných peripetiích nucen trénovat místní hokejový potěr (asi ve věku mateřské školky). Jeden z jeho hráčů má však rakovinu a tým South Parku nastupuje do důležitého zápasu. Nemocný chlapec má jen jedno přání, ať tým South Parku aspoň jednou zvítězí... Asi každého napadne, že ve většině filmů zámořské produkce by následoval šíleně vypjatý doják v podobě vítězství a radujícího se umírajícího chlapce, kterému se podaří aspoň na moment zapomenout na šílenou tragédii, která jej postihla. Ne tak v South Parku, tam totiž Stanovu týmu nedorazí soupeř a soubor z mateřské školky je tak nucen nastoupit proti profesionálům z klubu Detroit Red Wings (sic!)...
Zápas dopadne nějak takto...
Samozřejmě, dospělí profesionálové tým z mateřské školy zničí (doslova). Po skončení zápasu se pak radují, jako kdyby se stali olympijskými šampiony. Malé děti leží zmrzačeny a zkrvaveny na ledě, jeden procedí skrze (chybějící) chrup, "nenávidím Tě, trenére..." a záběr se přesune na umírajícího chlapce v nemocnici, který celý mač sledoval v TV, ten jen pronese, "There is no hope....", načež se ozve výhružný pískot životadárných přístrojů, který signalizuje blížící se smrt...

Jo, chápu, tohle asi není vždy pro každého vtipné, stejně jako když Cartman rozmixuje ostatky rodičů jednoho neoblíbeného chlapce do čili a pak je onomu hochovi podává k jídlu, nicméně jde podle mě o to, že v kontoxtu v jakém je něco podobného provedeno, to docela vtipné je. Seriál se hodně trefuje i do Židů (ne nadarmo se v počítačové hře The Stick of Truth můžete krom obligátních rpg povolání bojovník a mág, stát i ....Židem..), ale nikdy jsem z toho nenabyl dojmu, že by to samo o sobě bylo rasistické (xenofobní), apod.

Cartman: "Jimmy, do you know what happened to the last people the germans were pissed off at?.... Tell him Kyle!"

South Park je prostě takový, jaký je. Pokud ale divák dokáže přistoupit na pravidla jeho hry, tak je možné, že se bude bavit přímo královsky. Rozhodně to není jen o tom, že by se tam člověk uculovat sprosťárnám. Za zmínku stojí třeba díly, kdy se South Park věnuje náboženstvím, tento byl třeba o mormonech...
Video neobsahuje žádnou fabulaci tvůrců seriálu, v něco takového mimochodem mormoni skutečně věří. I v tom spatřuji jisté kouzlo South Parku, tedy přesněji v poukazování na pokrytectví. Nádherně to ukazuje třeba díl o scientologii, inkriminovanou scénu se mi bohužel na youtube nepodařilo vyhledat.

Bohužel se navzdory tomu všemu setkávám s názorem, že South Park je hloupý seriál stojící na vulgaritách. Ne, podle mě tomu tak skutečně není, i když i ty jsou tu někdy docela vtipné :-).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)