Facebook hoax

Vždy je dobré ujasnit si základní terminologii. Facebook asi netřeba představovat lidem aktivně užívající internet, hoax = podvod, klamná zpráva.
Terminologii budiž učiněno zadost.

K sepsání tohoto skromného příspěvku mě inspirovala nedávná změna facebookových statusů některých mých internetových přátel (množina internetových přátel se ale často překrývá s množinou přátel z tzv. "reálného" života), kde psali něco ve smyslu: "Touto zprávou informuji FB o tom, že šíření, kopírování, využívání mých osobních údajů, nebo jakékoli jiné akce ve vztahu k mému profilu na soc. síti je bez mého svolení zakázáno...", popřípadě nějaký ekvivalent v jiném jazyce (záleží odkud jsou vaši přátelé).

Jelikož se podobný status objevil i u těch přátel, které považuji za inteligentní a prozíravé, přimělo mě to se tématu trochu věnovat. Asi takříkajíc neobjevím Ameriku, když zmíním, že to rozhodně není poprvé, kdy se něco podobného šíří internetem. Pravděpodobně by bylo rovněž nošením dříví do lesa zmiňovat, že dané prohlášení má nulovou právní váhu, v okamžiku kdy odsouhlasíte s FB smluvní podmínky, tak je nemůže jednostranně měnit, to by se z našeho právního systému stal pěkný guláš :) (ale takový ten hnusný z konzervy....). Ne každý si to ale evidentně uvědomuje. Podle mě to souvisí s velmi nízkou právní gramatností mnoha lidí a hlavně neochotou aktivně číst smlouvy, které potvrzuji (ať již písemně, či jen kliknutím na tlačítkou "souhlasím").

Do jisté míry to chápu, při zřizování facebookového účtu má asi každý v hlavě jiné myšlenky než číst relativně dlouhý a těžký text, nicméně obecné povědomí o fungování smluv je něco, co by mělo být lidem vlastní snad už po absolvování ZŠ. Nebudu házet kamenem, sám nejsem v tomto ohledu zcela bez viny, někdy je docela těžké uvědomit si, že i ten svět na monitoru počítače je v podstatě skutečný, stejně jako moje aktivita v něm.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)