Cesta ven (2014)

Za film "Cesta ven" jsem moc rád. Až se mi chce napsat něco ve smyslu, že konečně někdo natočil snímek, který reflektuje aktuální problémy současnosti a neřeší jakousi pohádkovou virtuální realitu (což je bohužel případ mnohých českých filmů a televizních seriálů).

Takový film pak samozřejmě může narazit na řadu problémů. Asi je pravidlem, že když se něco (někdo) vyjadřuje k něčemu aktuálnímu, tak pravděpodobně natrefí i na vlnu ostré kritiky. U tohoto filmu to platí třeba už jen proto, že Češi přece NEJSOU RASISTÉ (protože nemají problémy s Vietnamci, kterým ale jinak někteří bohorovně tykají...) a Romové, tedy cikáni, jsou "svinskou svoločí". Ano, i s takovými názory se lze setkat.

S "romskou" tématikou má režisér Petr Václav dobré zkušenosti. Modří už bezesporu vědí, že to byl právě on, kdo v roce 1996 režíroval zajímavý film Marian, který je podle mého názoru (i když na tom prdlajs záleží, protože stejně jsem jen "havlisticky zblblý humanistický sluníčkář") trochu neprávem opomíjený.
Drtivou převahu ve filmu "Cesta ven" tvoří neherci, kteří tak de facto "hrají sami sebe", což většinou jde, i když někdy je výsledek poněkud toporný. Co se týče zvuku, tak některým postavám není moc rozumět, coý je zase vina, kterou by asi šlo rozdělit mezi zvukaře a občasný slang, který se ve filmu vyskytuje.

Že "Cesta ven" nebude zrovna příběh o procházce směr růžová zahrada (od toho jsou jiná díla) je asi celkem jasné. Místy (hlavně ze začátku) je to velmi dobře natočená depka, která zachycuje lidi příslušící k etnické minoritě a jejich boj s úřady, okolím a často i jich samých se sebou. Nešťastné události tak bývají počátkem spirály stupňujícícho se zoufalství.
Těžko říci, jestli film nabízí nějaké východisko, kdo chce hledat, možná tam letmé paprsky optimismu může zahlédnout, ale upřímně, svět ve kterém se film odehrává je hodně smutné místo. A i když po technické stránce snímek leckdy znatelně pokulhává, tak jsem rád, že Českého lva (pokud vůbec ceny v umění mají nějaký velký význam) získal právě tento film.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID