Gone Girl (Zmizelá) 2014

Gone Girl (GG) je filmem, na který mě upzorňoval mnohý člověk z mého okolí, filmem, který (asi po zásluze) získával slušnou pozornost médií i filmových kritiku. Shrnuto a podtrženo - filmem, který se pravděpodobně vyplatí vidět.
A možná právě proto jsem s jeho shlédnutím otálel a viděl jej až teď.
GG je filmem o rozpadu jednoho manželství. Podtitulek (či jak tomu jinak říci), že každý příběh má dvě strany je v tomto ohledu velmi výstižný. Více ale prozrazovat o příběhu by asi bylo velkým mínusem. Ne tedy, že by film krom zápletky neměl co jiného nabídnout, ale zrovna u Finchera patří záplatka mezi klíčový atribut filmů a v tomto případě to platí dvojnásob. Pochybuji totiž, že mnoho lidí u nás četlo knižní předlohu od Gillian Flynn.

Nickovi se ztratí Amy (a propos, není to rozhodně poprvé, co Ben Affleck hledá Amy...., viz film Chasing Amy :)) za dost podivných okolností. Jejich vztah nebyl ke konci zrovna ideální, takže je celkem logické, že Nick se objeví mezi podezřelými. Fincher si s diváky trochu hraje, chvíli je nechá myslet si jednu teorii, posléze přichází s jinou, která předchozí přepíše, apod. Když už si myslíte, že víte co a jak...., tak stejně přijde nějaký zvrat. V tomto ohledu mě asi více oslovilo "Gone Baby Gone" (zase ten Affleck), nicméně i zde je hra rozehrána vskutku mistrovsky. K tomu si ještě můžeme přidat velmi dobrý zvukový doprovod (zdráhám se záměrně použít označení "hudba") od Reznora a Rosse a hlavně vynikající Rosamund Pike (takový ten typ hereček, které asi budete znát, ale při pohledu na jejich filmografii jste toho moc neviděli, aspoň v mém případě).

GG je filmem, který asi jen tak z hlavy nezmizí. Není to ale snímek, který by zásadně přepisoval filmovou historii (takové ambice ani nemá), ale chytře poskládaný thriller, u jehož sledování se nemusíte stydět.

A ano, také bych se některým ženám podobně jako Nick rád podíval "do hlavy" (víte, jak to myslím) a nemohu se zbavit dojmu, že Amy by byla skvělou šachistkou...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)