Nejezdi, nelítej a - proboha - hlavně buď doma!

V souvislosti s propuštěním Hanky a Tonči unesených v roce 2013 v Balúčistánu se trochu obávám toho, že se zase rozvíří debata různých "znalců a odborníků", kteří budou opětovně poukazovat na to, že mnoho lidí nepřiměřeně při cestování riskuje a "my" to pak musíme platit ze svých daní. Zbývá ještě dodat, že "by určitě udělaly lépe, kdyby seděly doma na zadku".

Nechci obecně paušalizovat, ale obvykle taková kritika pochází od lidí, kteří toho v životě zrovna moc nenacestovali a ze své sociální bubliny prakticky nevystupují. Pochopitelně, určité druhy cestování s sebou nesou jistá rizika. Dokážu také třeba pochopit, že pro někoho myšlenka na cestování letadlem vzbuzuje panickou hrůzu. Statistika je v tomto ohledu sice neúprosná (prý se více lidí dokonce zabije v autě cestou na letiště...), ale statistice přece narozdíl od našich předsudků nevěříme, že? :)
A věděli jste, že v Pákistánu je statisticky bezpečněji než v Egyptě?

Tím samozřejmě nechci říci, že výlet do Balúčistánu je procházka růžovou zahradou. Dobré by ale také bylo tu oblast přehnaně nedémonizovat a hlavně, je podle mě trochu hloupé tvrdit, že obě děvčata si za to mohou sama, protože se na cestu dostatečně nepřipravila (tento mýtus, rozšiřovaný u nás i masmédii se snaží vyvrátit Ivan Brezina zde), holky si najaly ozbrojeného policistu, měly vhodný oděv, apod. Šance, že Vás někdo v oné oblasti unese je spočítána cca na 1:100 000... Ano, i tak se to občas děje, ale to už je pomalu pravděpodobnější, že Vás někdo přepadne v pražských uličkách.

Samozřejmě také respektuji argumenty, že je možná zbytečné zvyšovat pravděpodobnost nějakého rizika. Jsem ale toho názoru, že něco podobného činí asi skoro každý z nás prakticky každý den. Někdo se nezdravě stravuje, protože mu to "prostě chutná", jiný kouří jako fabrika "protože to pomáhá myslet a bojuje se tak proti molům", jiní jezdí v autě bez pásů, ... a někdo zase cestuje do míst, která mohou být potenciálně nebezpečná. Ve svém důsledku tak vlastně i ostatní trochu doplací na rizikové chování ostatních (zvýšené náklady ve zdravotnictví, apod.), jen v případě toho cestování to je asi trochu více nápadné.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)