Dovzdělej se v ...

Člověk je tvor společenský a jako takový se občas zaplete do nějaké té slovní půtky. Jistě, hádat se dá i sám se sebou, ale to není tak úplně ono.

Slovní půtky se obvykle točí kolem nějakého tématu, na nějž mají strany ve sporu rozdílný názor. Často je ale onen sporný bod pouze zástupným problémem (nebo jakýmsi "casus belli"), díky němuž si obě strany obrazně řečeno "poměřují velikost svého mužství", tedy zvyšují vlastní sebepojetí a tak trochu se předvádí. Není to asi moc odlišné od tance ptáků před jejich samičkami, či existence parohů u jelenů (slouží k rozpoznání vhodných partnerů k páření).
V takových situacích nejeden člověk sáhne k trochu nefér praktikám, z nichž jednu bych označil jako "dovzdělej se".

Nechci vypadat jako notorický škarohlíd, který si permanentně na vše kolem sebe stěžuje. Naopak, většinou jsem celkem optimista a spíše mě zajímá to pozitivní na společnosti, ale tady mi to skutečně nedá. Lidé používající tuto formulkou jsou podle mě totiž ve své velké většině zajímavé případy, které mají jakousi elementární znalost daného problémů, ale protože se v poznávání oné věci zase tak daleko nedostali, tak letmý vhled na tuto otázku jim nedovoluje vidět problém v širších souvislostech. Jednoduše se ještě nedobrali k (údajně) Sókratovskému "Vím, že nic nevím."
To je pak často problém, svádějící k přílišně černobílému vidění světa a radikálním (pseudo)řešením.

Situace někdy může vést i k trochu úsměvným vyústěním, kdy jedinec, který své informace načerpal z článku na wikipedii a z několika nekorektních (rozuměj nekorektních ke slušnosti) webů může poučovat člověka, který se problematice soustavněji věnuje. Má zkušenost je navíc taková, že člověk, který se v nějaké problematice skutečně vyzná, nemá potřebu své okolí soustavně poučovat aby se "dovzdělalo", ale snaží se pokud možno věcně a stručně argumentovat. Často se to týká hlavně historie, kdy se to v diskuzích (reálných i internetových) hemží argumenty typu, "nevíte co udělala v roce ABCD země X státu Y? Tak se dovzdělejte", někdy to bývá doprovázeno poznámkou, že "něco podobného se učí už na střední škole", popř. "i absolvent zvláštní školy by měl vědět...". "Dovzdělávači" vyššího levelu k tomu mohou ještě připojit, že jste jen další důkaz upadajícího školství, protože "po roce ABCDEF tu jde stejně všechno do kopru, minimálně od té doby, kdy strana Z vyhrála volby a úmyslně (!) zabraňuje kritickému myšlení, apod."

V takové chvíli je podle mě asi nejlepší přestat "diskuzi" dále vést. Já vím, že Masaryk říkal, že demokracie je zejména diskuse (a rovněž vím, že diskusí lze spoustu problémů vyřešit a některým i předejít), ale Masaryk neznal internet, univerzální platformu, díky níž se do diskuse může zapojit každý gramotný.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)