Píča sem, kunda tam...

Předem se omlouvám za zvýšenou kadenci slov, která naše společnost obvykle ocejchuje jako "vulgární", ba až "sprostá". Přijde mi totiž, že poslední dobou (to je mimochodem strašně omletá věta, "poslední dobou se mi zdá", apod., původně jsem ji vůbec nechtěl použít, leč..., neodolal jsem) se nám tato lehce hanlivá označení dámského pohlavního orgánu a spol. v mluvě docela rozmáhají. Jen považte, není to tak dávno, co samotná osvícená hlava na Hradě (ano, na tom s velkým "H") toto slovo (respektive slova) v přímém přenosu na veřejnoprávním rozhlase použila (s velikým úspěchem).

Nemůžeme ale zůstat jen u vysokých státních činitelů, zkuste se jen rozhlédnout po kulturní sféře. Pódia českých festivalových "stejdží" brázdí punková skupiná Píča, zdárně ji v tomto směru sekunduje elektronická "sestřička" z Brna s názvem "Píča z hoven" (možná ji budete znát díky coveru slovenské hymny). Od hudby zase můžeme přejít k výstavám, kde určitě svou pozornost vzbudila i ta od Aleny Foustkové s názvem "Řekni mi co čteš, pičo (a já ti řeknu, kdo jsi)."....
Co se skrývá pod názvem výstavy jiné - "Modrý oči, růžový píči" - asi není třeba sáhodlouze rozebírat...

Ale dost (možná špatné) legrace. Veřejný prostor (ať už si každý pod tím spojením představíme cokoli) nám trochu zhrubnul. Částečně je to samozřejmě vina veřejně působících lidí, kteří stavidla vulgarit popustili a část veřejnosti se tím proudem nechala unést. Nechci tvrdit, že dnešní doba je a priori vulgárnější, jen ten veřejný projev vnějškově vulgárnější je určitě, což ale nemění nic na tom, že i v hezky zabalených slovech lze skrývat ty největší prasárny.
Tedy, nemám nic proti skupinám jako je třeba Píča z hoven (která stejně jako své označení používá ty prapodivné symboly) a už vůbec nic proti zmiňovaným výstavám (sluší se zmínit ještě obraz od F. R. Čecha - Zvířatka obdivují píču...), i v používání vulgarit totiž podle mého názoru lze vymezit určitou hranici obecné slušnosti.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)