Stále spolu (2014)


Rodina Mlčochova není rozhodně běžnou českou rodinkou. Stačí se jen podívat na počet jejích členů...

Dokumentaristka Eva Tomanová se rozhodla natočit snímek o svérazné rodině, která sídlí kdesi hluboko v šumavských hvozdech, bydlí v maringotkách s pevnou dřevěnou palisádou a prakticky nemá elektřinu i teplou vodu. Alternativní životní styl, dalo by se říci jedním dechem, a zajímavé téma pro dokument, lze dodat tím druhým.
Je tomu tak?

Z dokumentaristického hlediska má film podle mě několik závažných nedostatků. Předně není ani trochu konfrontační, byť téma samotné k tomu přímo vybízí, a často ponechává různé věci nezodpovězeny, některé jiné zajímavé aspekty třeba zcela opomíjí. Z čeho vlastně rodina žije (potulné hraní na kytaru ve stylu Kelly Family, nebo sociální dávky?).., jakým způsobem došli k takovému rozhodnutí, jak je vnímá okolí, apod. Snímek se dívá na zajímavé záležitosti, ale málokdy jde pod povrch. Když už, jako v momentech, kdy je patrné, že děti z rodiny nejsou moc zvyklé na jiné sociální prostředí a s autorkou prakticky nekomunikují, respektive mají problémy artikulovat nějaký svůj názor, se tak daří, tak je to velmi zajímavé. Škoda je možná i toho, že stopáž se zasekla na 75 minutách, další půlhodinku by dokument podle mého názoru klidně snesl.

Téma je to však velmi zajímavé, takže v pohodě přebije všechny mnou výše jmenované nedostatky. Pan Mlčoch starší je evidentně zdatný a inteligentní manipulátor, kterému vyhovuje ovládat skupinu víceméně bezbraných a submisivních typů. Krásně je to vidět na příkladu jeho jednání s manželkou, kdy mě v kině napadala jen ta sprostá slova na "č" a "p".
Docela by mě zajímal i další osud zainteresovaných osob, tak trochu ve stylu populárních časosběrných dokumentů. Rozsype se společenství po smrti pana Mlčocha? Převezme jeho úlohu někdo jiný? Snad Eva Tomanová toto téma neopustí, vrátí se k němu a poučí se ze svých chybek (tedy více se vrhne na motivaci postav, konfrantaci, apod.).

P. S. Takoví Mlčochové nežijí jen v opuštěných hvozdech, ale často se pohybují i mezi námi.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID