Sluníčka z neziskovek...

Ve světle posledních událostí našeho globálního světa se v ČR zvedla celkem solidní vlna nenávisti a odporu vůči pracovníkům v tzv. "neziskovkách". Přímou zkušenost s ní mám malou (což svědčí o solidní neprostupnosti mé sociální bubliny), nicméně i když jsem si vnitřně zakázal četbu "diskusí" na zpravodajských portálech, tak všeobecná rozprostraněnost internetu tu a tam zavane vítr plný semen těchto názorů i ke mně.

Je možné se tak dozvědět, že lidé pracující v neziskovkách jsou jedinci v lepším případě naivní, v tom horším placenou pátou kolonou (což je úsměvné, protože V. kolona je kavárna provozovaná neziskovkou Green Doors, která se věnuje lidem s duševním onemocněním :-D ), která podrývá hodnoty naší západní civilizace. Pracovníci NNO (nestátní nezisková organizace) jsou tak podle tohoto mínění lidé, kteří nikdy pořádně nepracovali, takže si vytvářejí práci, umělé problémy (popřípadě zcela marginální nafukují), aby mohli z "našich peněz" (rozuměj ze státní kasy) odvádět obrovské peníze, za které si kupují bůhví co (ideálně asi marxistickou literaturu a Korán).

Předpokládám, že už je zřejmé, že podobné vidění světa je mi na hony vzdáleno.

Předně musím napsat, že s NNO a pracovníky v neziskovkách mám bohaté zkušenosti, v současnosti tvoří cca polovinu veškerých mých sociálních kontaktů a upřímně se musím vyznat z toho, že jsem za to moc rád. Většinou se jedná o lidi s - pro nedostatek dobrých slov - určitou kulturní úrovní a žebříčkem hodnot, který obvykle nestaví materiální záležitosti na čelní pozice (z pochopitelných důvodů to ani v této profesi není moc možné), kteří jsou nápomocni potřebným a bědným a na mnoha místech suplují nefungující, či prakticky nemožnou, péči státu. Chápu, že někdo namítne, že to vše je blbost a mělo by se to zanechat "volné ruce trhu", ale zkuste se někdy podívat do tváře např. zdravotně postižených, či jinak znevýhodněných osob, ke kterým se konečně po dlouhém čase zaplněném šikanou a ostentativním nezájmem konečně někdo chová jako k lidským bytostem, přistupuje k nim s vlídným slovem, apod. A to vše dělá daná osob často jako dobrovolník, či jako zaměstnanec za dost mrzký peníz (takže o motivaci čistě finanční tady nemůže být moc řeč)…
Dost mě potom štve, když někdo tuto práci haní, ba dokonce ji napojuje na své šílené konspirační teorie. Pochopitelně, i mezi pracovníky v NNO se najdou různí lidé, ale já prostě a jednoduše ty "zlé" (vím, blbý termín) ještě nepotkal, ergo cítím svoji povinnost se jich zastat.

Neziskovky se pochopitelně věnují různým problémům současného světa, od integrace vozíčkářů do společnosti, přes pomoc obětem domácího násilí, po poradny pro uprchlíky (kterým v dnešních dnech chotí fakt "výživné" maily), po sociální rehabilitaci duševně nemocných. Rozpočty se v těchto organizacích někdy lepí na poslední chvíli a málokdy je jasné, jak to bude třeba příští rok. Rozhodně se nejedná o organizace, kde by pracující člověk mohl zbohatnout, kde by se mohl vyřádit ze svých mocenských ambicí. Velkou vzpruhou je pochopitelně finanční pomoc od státu, dary sponzorů (ano, sponzoring NNO organizací je v "západním světě" poměrně slušná známka solidnosti nějaké komerční firmy), či od v poslední době populárních Norských fondů. Pracovníci neziskovek jsou podle mě většinou lidé, kteří dělají záslužnou činnost a společnost jako taková by si jich měla vážit.
Jako vyložený vrchol ubohosti a lidské malosti mi přijde, když někdo jejich práci zesměšňuje, či přímo napadá.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)