Používej selský rozum!

Asi každý už někdy slyšel slovní spojení "používat selský rozum". Prý je to nejlepší řešení různých dilemat a problémů. Těžko říci, jako ostatně asi u všeho, tak i zde dost záleží na tom, co si pod oním "selským rozumem" představíme.

Většinou se tím asi myslí jakýsi "zdravý rozum", tedy snad nějaká realistická úvaha. Používat tento způsob myšlení ale může být leckdy dost ošidné, zejména když se setkáme s problémy, které přesahují rámen naší každodennosti a přímé zkušenosti. To pak "selský rozum" podle mého názoru může být i dost zkratkovitý a závádějící. Koneckonců fenomén "selského rozumu" docela výstižně shrnul i filosof Erazim Kohák: "...zdravý selský, pak to jsou obyčejné předsudky a pověry našich dědů. "To dá rozum" obyčejně znamená, že na to už jsme zvyklí..."

Tedy nic proti "selskému rozumu" a už vůbec ne proti sedláků (a chalupníkům, atd...), ale podle mě existují chvíle a situace, kdy nás dobře míněný "selský rozum" může vést tak trochu na scestí (a celkem šikovně to maskovat). Současný globalizovaný svět navíc přináší stále více a více situací, které s tímto způsobem uvažování asi moc zvládat a zpracovat nelze.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)