Vladimír Páral - Válka s mnohozvířetem

Tak jo, já se dobrovolně přiznám - Vladimír Páral patří mezi mé oblíbené autory (a je to venku!). Ano, i s vědomím toho, že vím, že se jedná trochu o povrchního kýčaře, který žije z dřívějších záblesků geniality. Ale i tak se domnívám, že i pozdější Páralovy knihy (lépe řečeno ty "starší pozdější", protože to, co plodil po roce 1990 se už vážně moc číst nedá…) z osmdesátých let, které jsou prodchnuty vítanou a osvěžující kulisou sci-fi, mají co nabídnout. Možná hraje roli i to, že ke sci-fi mám už od mládí velmi kladný vztah.

Jasan, Páral není žádný Asimov ani P. K. Dick a je jasné, že poutavý žánr využívá jen jako kulisu pro lepší dokreslení načrtnutých situací, ale je to zároveň právě kniha "Válka s Mnohozvířetem", která akcentuje ve své době velmi důležitou otázku (Páral ji vydal v roce 1983) - ochranu životního prostředí. Co si budeme nalhávat, v osmdesátých letech patřil sever naší země k nejvíce znečištěným částem světa. Následky toho trochu pociťujeme dodnes. Jako ústecký patriot toto Páral pochopitelně vnímal a vtělil boj člověka o čistou přírodu do knihy. Ta má v podstatě dvě větší části, v té první bojují lidé s jakýmsi "masitem" a v té druhé… v podstatě sami se sebou. První je trochu akčnější, zajímavější, druhá zase hloubavější a vícerozměrná.

Abych byl upřímný, tak se mi líbily obě (ale každá trochu jinak). A když budu ještě upřímnější, tak celá kniha mě velmi příjemně překvapila. Z Párala mám přečteno prakticky vše (vím…) a právě Mnohozvíře bylo jednou z publikací, která mi ještě chyběla. Postavy jsou (ostatně jako celá kniha) klasicky "Páralovské", tedy mají divná jména, hodně řeší vztahy, mladí muži jsou bez žen, apod. Jo, je to už trochu omleté a autor sám si v jednom momentu trochu utahuje i ze sebe, ale onen apel na ochranu přírody z románu cítit jej. Troufám si tvrdit, že ve své době bylo důležité něco podobného říci (napsat), protože ne každý si asi byl rozsahem přírodní katastrofy v tehdejším Československu vědom (a teď nemám na mysli lidi z Teplic, kteří o pár let později vyjdou k první ekologické demonstraci u nás).

Ostatně "Multibestia Incorporata" dříme v každém z nás…

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)