Ničí O2 TV český fotbal?

Otázku v nadpisu lidé hojně přetřásali před včerejším slavným derby pražských "S". Přiznám se, že smysl debaty celkem chápu, ale zároveň se domnívám, že je možná až přespříliš emocionálně vypjatá.
Ono totiž když se "sáhne" na něco, co je některým lidem hodně blízko u srdce, tak emotivní projev obvykle nečíhá moc daleko, že...

Ano, ani toto povedené choreo slávistické Tribuny Sever diváci zdarma v přímém přenosu na svých TV neuvidí. Jak jsem napsal výše, já to vše samozřejmě chápu. Fotbal je i mým koníčkem a nepokrytě se přiznám, že včerejší výhru "mé" Slavie nad odvěkým "nepřítelem" z (toa) Letné jsem si upřímně užil a ještě dnes ráno se mi vstávalo s takovým tím příjemným pocitem, kdy máte pocit, že svět je krásné a sluníčkové místo (a ono někdy skutečně je).
To vše dokáže fotbal.

Zároveň si ale nemyslím, že by sledování fotbalu bylo - v ekonomickém slova smyslu - nějakým veřejným statkem. V zásadě jde o toto, společnost O2 koupila pro svou TV práva na tzv. "šlágr kola", což je jednou za týden vybrané nejprestižnější utkání naší fotbalové ligy (aktuálně nesoucí název sponzora z Uherského Hradiště - Synot). Tento zápas se tedy nenachází v nabídce veřejnoprávní České televize, ale v nabídce placené O2 TV.

Jistě, nemusí se nám to líbit, ale slova o tom, že daný akt ničí český fotbal, či nadávky směrem k O2 (často velmi vulgární) jsou podle mě za hranou. Domnívám se totiž, že mnozí kritci si neuvědomují (nebo v návalu emocí uvědomit nechtějí) následující aspekty:

1) současný profi fotbal je komerčním produktem. Můžeme s tím sice nesouhlasit, ale to je - slovy Cimrmana - asi jediné, co s tím můžeme dělat. Veškerá mediální šou okolo byznysu jménem profi fotbal by bez toho nebyla možná. S tím se asi budeme muset smířit, neboť žijeme v prostředí tržní ekonomiky, s jejíž existencí nepřímo v každodenním plebiscitu vyhlašuje většina obyvatel souhlas (vím, zní to trochu kostrbatě).

2) O2 TV není cenově nedostižná, nemám velký přehled o jejich ceníku, ale v akci lze pořídit za 299 ká čé. Rozumím tomu, že mnoho lidí žije "z ruky do huby", ale toto mi zase nepřijde jako horentní suma.

3) komu je líto kvůli fotbalu 1x/týden platit takovou částku, může přenos sledovat na webu isport. Ano, i tam je zpoplatněn, ale jeden zápas vyjde na 79 korun. To je cena jedné krabičky cigaret... Skutečně mě fascinují lidé, kteří tvrdí, že by jim těch peněz bylo líto, ale obratem utratí onu sumu za kuřivo.....a přitom se stále prohlašují za fandy klubu XY. Každý máme v životě nějaké priority, ale bylo by fajn si to aspoň upřímně přiznat.

4) zápas pochopitelně šlo sledovat i na stadionu. Mně osobně stál lístek 380 korun (a dané částky vůbec nelituju). Jak jsem psal výše, každý máme nějaké priority a zainvestovat do nejprestižnějšího utkání české ligy s unikátní atmosférou rozhodně nepovažuji za vyhozené peníze.

5) poslední možností jak podobné prestižní utkání vidět jsou různé sportovní bary, apod. Tam přenos vysílají takřka zdarma (něco si tam asi musíte dát, jinak vás vyhodí). V případě lidí z Prahy bylo možno zápas sledovat i ve fanzóně v Edenu, a to - světe div se - zcela zdarma!

Tedy, jak jsem už psal výše. Chápu onen emotivní nářek, ale zároveň se domnívám, že zde skutečně platí ono stokrát omleté (a někdy i dost pitomě používané), "kdo nechce, hledá výmluvy, kdo chce hledá způsoby."
Ono totiž ani dříve na ČT to úplně zdarma rozhodně nebylo (všichni asi víme, jak se veřejnoprávní televize financuje).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)