Zaprděný český fotbal

Fotbal je - možná správně - pokládán za jakési zrcadlo naší společnosti. Zrcadlo je to pak špatné, pokřivené, hodně umaštěné (mající na sobě stopy krve a spermatu), přesto mnohými obdivované.
Vítejme ve světě velkého fotbalu!

Rád si čtu knihy o tzv. "pravěku" fotbalu. Nedávno jsem se zálibně pročítal Červenobílými listy a článek J. W. Maddenovi (1865 - 1948), což byl rodák ze skotského Dunbartonu, legendární - a dodnes uznávaný - hráč Celtiku i trenér SK Slavia Praha. Ve zkratce se dá říci, že by jej šlo považovat za jakéhosi otce naší kopané, neboť s sebou do Čech přivezl u nás dosud nevídané tréninkové metody. Hráči začali chodit na masáže, na populární "skotské střiky", apod. Brzy postavil Slavii na nohy a učinil z ní - bez nadsázky - nejlepší fotbalový celek v Evropě (snad s výjimkou Británie). Madden byl podle mě člověkem, který fotbal nadmíru miloval (určitě stejně jako svoji choť Františku) a zasloužil se o popularizaci a zkvalitnění této krásné hry. Za to mu jistě patří velký dík a je podle mě jen dobře, že fanoušci fotbalové Slavie na něj nezapomněli a v současnosti se starají o jeho hrob na Olšanech.
Zrcadlo pana Maddena se krásně bliští.

Okolo fotbalu se ale motá hodně lidí a jsou i tací, jejichž počínání je minimálně kontroverzní. Už nějaký ten pátek se z ochozů (notně prořídlých) fotbalových stadionů ozývá volání "Pelta ven". Ano, šéf fotbalu u nás to nemá lehké... Koneckonců ve fotbale jsou velké peníze, tak se netřeba divit tomu, že se kolem něj motají všelijaké existence. Kupříkladu loni ze státních prostředků putovalo do tenat FAČR (fotbalová asociace ČR) bezmála 300 milionů korun. Ostatní sporty dostávají jen zlomek této části, slušilo by se také říci... Pan Pelta, dřívější člen ODS, je v současnosti také majitelem jednoho prvoligového klubu - FK Jablonec. Jakkoli to může znít šíleně, tak je to pravda. Předseda svazu vlastní jeden tým, který v této zemi hraje nejvyšší soutěž.
Řekl tu někdo "střet zájmů"? :)

Pan Pelta má navíc velmi slušné vztahy s radnicí města Jablonce, která mu vesele odpouští dluhy. Hromadně rovněž nakupuje pozemky, které se mávnutím kouzelného proutku mění na stavební parcely. Pelta se rovněž zasloužil o výstavbu nového honosného sídla FAČRu, kdy stavbou byla pověřena společnost Syner, která se - jako naschvál - zrovna v tu dobu stala velkým sponzorem jabloneckého fotbalu. To je mi tedy náhodička... Chápu, že potom panu Peltovi nedělá problém nakupovat drahé hráče ve velkém.

Fotbalový ksindl v ČR pochopitelně nekončí u Pelty, ale plynule pokračuje k panu Berbrovi a dalším. Obávám se, že jen výčet podobných osob by vydal na menší článek.
Občas se mě někdo ptá na to, jak mohu takovou žumpu sledovat a ještě za to platit.... Nevím, snad proto, že přesto mám český fotbal rád. Ten fotbal totiž pro mě neznamená idioty typu Pelty, popř. v totmo smyslu neškodné idioty typu Davida Limberského, ale reprezentují jej zejména nadšení lidé s velkým srdcem. Tací, jako byl třeba právě J. W. Madden.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)