Sobotka se postavil Zemanovi...

... hlásala mnohá dnešní média.
Co se vlastně stalo?

Nemíním teď hodnotit obsah kritiky ministerského předsedy, byť osobně jsem toho názoru, že měla přijít už dříve (a možná kategoričtěji). Více mě zaujal samotný akt. Málokterý náš současný vrcholový politik je totiž vnímán bojácněji a nekonfliktněji. Co tedy způsobilo onu razantnější reakci pana premiéra? Probudilo se v něm snad zapadlé hrdinství, ostuda na evropské scéně mu už přišla příliš velká, či mu snad Zemanovo setkání s obskurní skupinkou na Albertově a extempore se zástupci studentů přišlo za rámcem trpělivosti?
Důvod je možná ale ještě prozaičtější.

Politických subjektů, které se radikalizovaly v poslední době zejména díky současné vlně uprchlické krize, je celkem dost. Existuje tu Úsvit, zajímavý spolek několika málo vyvolených, jenž vyloučil svého "otce zakladatele" Okamuru, který posléze zakládá subjekt Svoboda a přímá demokracie. Dále tu stále je Dělnická strana sociální spravedlnosti (nástupce Dělnické strany), Národní strana, apod. To vše jsou politické subjekty, jejichž politická síla je i dohromady nižší než v případě Sobotkovy sociální demokracie, nicméně nejde jen o ně, neboť i mimo politické strany existuje několik uskupení (jako je například Národní odpor), které ve výše zmiňované otázce migrace zastávají dost jasnou a v podstatě stejnou politickou pozici.
Panu ministerskému předsedovi nechci sahat do svědomí, ale třeba jeho kritiku prezidenta vedl jednoduchý kalkul spočívající v tom, že být stejně radikální jako subjetky jmenované výše, jednoduše nelze, protože tím by ČSSD musela popřít své sociálně demokratické základy, přišla by o zbytky voličů z tzv. "nové levice" a radikálnější elektorát by ji celkem stejně čaem přetáhly extrémní strany.

Sobotka není hloupý a ani přehnaně váhavý, což koneckonců prokázal i v nedávné krizi se straníkem Haškem, kterou ustál s pozoruhodnou rozhodností. Sobotka tak umí nabídnout i jinou polohu než "slušného kluka s brýlemi". Jen jestli to teď s tím otálením už nepřehnal. Prezident si ze Sobotkovy kritiky stejně asi moc velkou hlavu dělat nebude, naopak to může dost dobře zapadat do jeho politických her...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)