The Pyramid (2014)


Člověk který už nakoukal několik zakladních filmů, které se holedbají kolonkou "horor", má jasno. Když už tým amerických vědců vykope nějakou starou stavbu, tak je jasné, že se bude něco dít.
A to něco bude obsahovat mnoho masa a krve nebohých archeologů. Jo, archeologie je drsné povolání :).

Člověk jim to však tak trochu přeje. Archeologové v podobných filmech se totiž chovají jako absolventi škol pro mentálně retardované a činí jeden kiks za druhým.
Může být v pyramidě zatuchlý vzduch? Může. Vezmeme si tedy s sebou nějaké masky, které ale po chvíli stejně sundáme, protože by jinak nebylo vidět na naše těžce vystajlované ksichty. Co by z toho pak divák měl, že?

Hlavní představitelka vypadá trochu jako porouchaná Reese Whiterspoon a tvůrci očividně na její zjev hodně sází. To je ale bohužel asi tak vše, co nám ve filmu nabídne. Pohříchu to není její vina, ono toho totiž moc hrát ani nejde.

Nechci působit přehnaně kriticky a je mi jasné, že horory mají svá jasná pravidla a hledat v nich existenciální moudra může snad jen zfetovaný Hurvínek, nicméně i tak lze natočit kvalitní film. O kvalitách se ale podle mě v tomto případě moc mluvit nedá. Však popořádku, tvůrci začali slibně. Příběh zasadili do bouřlivého politického prostředí skoro současné Káhiry a já tajně doufal, že to bude zajímavé pokoukání. Napětí stoupá, na scénu přichází sofistikovaný robůtek zapůjčený z NASA a Ashley Hinshaw (to je ta porouchaná Reese) ve spodním prádle a ... pak už to jde jen z kopce.

Přitom je to taková škoda, využít jakoby "found footage" subžánr, znásilnit k tomu egyptskou mytologii a příběhové pozadí (a když píši znásilnit, tak myslím jen tak decentně, něco ve stylu východoněmeckého porna osmdesátých let) a občas na diváka pořádně houknout, ať se vyleká. To by možná fungovalo. I na poli "found footage" lze natočit relativně nápadité snímky - např. V/H/S, Megan is missing, The Den, apod. Tady filmové soukolí ale dře jako poslední dělník na stavbě pyramid. Uznávám, že některé nápady (valící se písek) byly docela fajn a i když je toto film spíše jen pro pobavení nebo na příjemné strávení různých "hororových dýchánků", tak nároky na solidní horor má trochu výše.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)