Marťan (2015)

Když začal Andy Weir psát Marťana, tak si rozhodně ani nepomyslel na to, jaký úspěch může rozjet. Už jen tím, je mi celá tato látka dost sympatická.

Ok, knihu jsem nečetl, leč patřím mezi ty lidi, kteří soudí, že k užití si filmu není nutné knižní předlohu znát (osobně mám po této stránce zkušenost spíše negativní). Užil jsem si tedy Marťana? Ano i ne. Odpověď hodna politika s vysokým koaličním potenciálem.

Matt Damon je sympatický vtipkující astronaut jménem Mark Wattney, který má docela průšvih. Jeho posádka si totiž myslí že je mrtev a z rudé planety Mars odstartuje bez jeho maličkosti. Docela chápu, že to dokáže naštvat. Nicméně se zachraňováním sebe sama má Matt Damon bohaté zkušenosti už z vojína Ryana, takže "no stress" :).

Damonův Wattney není jen tak nějaký kosmický zelenáč, který by se na rudém písku rozplakal, či přemýšlel nad tím, jak se nejsnadněji zprovodit ze světa, neboť i absolutní laik musí chápat, že případná záchrana by na Mars letěla setsakra dlouho a z nebohého Wattneyho by toho už moc nezachránili. Wattney chápe, že na planetě moc zvířeny nepobíhá, a tak se rozhodne řešit věci svým svérázným (a logickým) způsobem, kdy jen demonstruje sílu moderního člověka.

Asi každý z nás četl slavného Robinsoma. Je to už starší kniha a dnešním pohledem je dost otevřeně rasistická a fantasticky naivní. Robinson z Yorku je silný prototyp britského hrdiny, který je jednoduše předurčen k ovládnutí světa prostě proto, že je tak dokonalý. Na opuštěném ostrově neskuhrá, ale pečlivě vše obdělává, zušlechťuje a kolonizuje. I ten Pátek po chvíli pochopí, že Robinson je "víc člověk než on" a poslouchá jej. Realita by ale asi byla jiná, což dokazují některé příběhy zachráněných trosečníků (čest výjimkám).

Ok, ať už byla inspirace Robinsonem vědomá či ne, tak je to celkem jedno. Ruku na pivo, prakticky vše je v našem světě propojené a de facto tak vše inspiruje vše. Navíc věřím, že příběhy o trosečnících (ať už na opuštěném ostrově, či opuštěné planetě) lidi fascinovaly, fascinují a fascinovat budou i nadále. Je v tom obrovské kouzlo, někdy trochu romantika, i dost velká esence dobrodružství. Největší ingrediencí je ale podle mě už ta zmiňovaná síla lidského ducha. Inu, není fajn se dozvědět, že člověk je super živočich, který dokáže překonat všelijaké nástrahy? Koneckonců jsme všichni lidé.

Marťan je podle mě ten typ sci-fi, za jehož sepsání by se nemusel stydět ani takový A. C. Clark. Ridley Scott dokázal film obratně zrežírovat a využít takovou tu atmošku z filmů jako bylo třeba Apollo 13. Damon sice není bůhvíjaký herec, ale tady to s odřenýma ušima ještě ujde (taky je celkem dost času ve skafandru a hopsá po Marsu). Přesto se mi osobně moc nedařilo k filmu nějak lidsky proniknout a s hrdinou se ztotožnit. Nejblíže jsem tomu byl při scénách, kdy je Damon v interakci se zbytkem posádky. Holt na ty osamělé trosečníky moc nejsem.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID