Až půjdeš na kutě, já tě bodnu, bodnu tě...

Troufl bych si říci, že každá hysterie má tak trochu podobu vlny. Zvedá se pozvolně, dosáhne svého vrcholu a následně opadá. Otázka je, jak je ta vlna velká. Momentálně totiž surfujeme na dost slušném množství vody...

Médii proběhla zpráva, že o víkendu byl v Praze pobodán muž I. T. Patrně proto, že je "kavkazského původu", možná proto, že je muslim, či snad proto, že jeho přítelkyně E. Z. je občanská aktivistka. Možná jen proto, že se dostal nějakým idiotům pod ruku při svém pravidelném výběhu. Třeba jejich smysl pro pořádek iritovalo jeho barevné běžecké zabarvení oblečení (nadsázka). Nevím.

Každopádně je to už nějaký ten pátek, kdy se - pravděpodobně - podobně motivovaný čin na území naší metropole udál. První masověji reflektovanou rasovou vraždou byl případ z 8. 11.1997, kdy na území VŠ koleje Jarov Petr Zborník a jeho "brother in crime" Jan Schimperk zabili H. E. Abdelradiho. Prostě vypadal jinak a kluky to na diskotéce " U dělové koule" v Biskupcově ulici nějak štvalo... Zborník jej proto pro jistotu probodl nožem.
Tento zločin tehdy odsoudila prakticky celá vrcholná politická reprezentace země, včetně současného prezidenta M. Z.

I. T. nezabili, ale předpokládám, že člověk, který je schopen do někoho zanořit nůž v parku asi nebude provádět chirurgický zákrok. I. T. a E. Z. navíc už delší dobu čelí výhružným telefonátům a virtuální šikaně. Vlna se pomalu zvedá.
A mě se to osobně docela dotýká.

Fakt mi dost lezou na nervy lidé, kteří jsou natolik nepřizpůsobiví, že nedokáží dodržovat zákony své země (kterou se jinak obvykle dost holedbají) a nechápou, že monopol na násilí tu má pouze a výhradně stát. S aktivitami I. T. a E. Z. se dá nesouhlasit, polemizovat, ale rozhodně ne je řešit fyzickým napadením! To je podle mě známka pokročilé duševní ubohosti.
I. T. byl rekreační běžec (píši "byl", protože teď už si asi pár dní nezaběhá...), což jsou lidé z mého kulturního okruhu (kultura jakožto suma různých činností a vzorců chování), mám se také bát během svých víkendových výběhů, když mé názory ne vždy splývají s většinovou společnosti?

Proč mám pocit, že spousta lidí si v tu chvíli namísto odporu jen řekla, "dobrý muslim, mrtvý muslim..."

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)