PJ Harvey - The Hope Six Demolition Project (2016)


PJ Harvey vydala své deváté studio album před několika dny a už teď mi přijde jako horký kandidát na desku roku, nebo minimálně na důstojného nástupce předchozího alba Let England Shake (které mimochodem vyhrálo prestižní Mercury awards a Polly se díky němu stala jedinou hudební interpretkou, která na tuto cenu dosáhla dvakrát).

Hudebně je to podobné jako u desky předchozí (to znamená, že pořád vynikající), jen autoharfu zde nahradil saxofon (podle mě změna k lepšímu), nicméně rukopis paní Polly zde lze poznat bez velkých problémů, a to jak po stránce hudební, tak i po té textové. Písním znovu dominují sociální témata a i když tentokrát se autorka nezaměřila na postavení Británie v rámci jejího post-velmocenského stavu, tak i témata zaobírající se Kosovem, Afghánistánem, či sociálním bydlením/nebydlením ve Washingtonu jsou dost silná. PJ je už prostě taková a inspiraci Dylanem v sobě jednoduše nezapře.

Zajímavostí určitě je, že album bylo nahráváno v rámci projektu "Recording in Progress" v Londýně, což znamená, že tvorbu desky mohla okukovat široká veřejnost. Za mě určitě zajímavá akce, která fanouškům pomůže podívat se vydatněji na genezi alba.

The Hope Six Demolition Project je hodně silná deska, která má podle mě potenciál zajistit Polly Jean Harvey třetí ocenění Mercury, ale hlavně na těch přibližně 42 minut skvěle vtáhnout do hudebních vod alternativního rocku nejednoho posluchače.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)