Pátek třináctého

To že je dnes pátek třináctého jsem si uvědomil při plánování pracovního týdne asi 10 dní zpátky. Zajímavost, řekl jsem si a události nevěnoval další pozornost. Samozřejmě i já tak nějak vím, že pátek třináctého je synonymem pro den plný neštěstí a smůly. S tímto motivem se pracovalo - pokud si to dobře pamatuju - už v komiksovém Čtyřlístku a také je součástí určitého základního vědomostního obsahu naší společnosti. Pokud se na pátek třináctého stane něco nepříjemného, tak je vše jasné...
A právě v tom je ten problém.

Najít si příčinu případného neúspěchu a jasně ji označit onín "nešťastným dnem" může sice leckdy lidskému srdíčku ulevit, ale v zásadě nám to rozhodně v pochopení příčinných souvislostí nepomůže. Pátek třináctého se tak může stát pohodlnou berličkou, kdy snímáme odpovědnost z nách samých a dáváme ji na nějaký pochybný den, který se opakuje cca 2x za rok. Den, který je navíc lidským vynálezem.
"Smůlovitost" pátku třináctého se obvykle odvozuje od Velkého pátku (Kristus a jeho ukřižování), popř. od masakru templářů, či v novodobé historii také díky populárním filmům s hororovou tématikou (kdo by neznal slavný film odehrávající se okolo jezera Crystal Lake...).

Ona je to vůbec taková podivná lidská vlastnost, vymyslet si nějaký zvyk a pak se mu podle možností třeba klanět, či se jej obávat.
Trochu to připomíná Druhou Mojžíšovu a povídání o zlatém teleti.

Když lid viděl, že se Mojžíš z hory dlouho nevrací, shromáždili se kolem Árona. "Honem, udělej nám boha, který by nás vedl!" pobízeli ho. "Kdo ví, co je s tím Mojžíšem, který nás vyvedl z Egypta."
Áron jim řekl: "Strhejte svým ženám, synům i dcerám zlaté náušnice a přineste je ke mně." Všechen lid si tedy strhal zlaté náušnice a přinesli je k Áronovi. Ten od nich to zlato přijal, vytvaroval formu a odlil z toho sochu telete. Tehdy zvolali: "Toto je tvůj bůh, Izraeli, ten tě vyvedl z Egypta!"

Když to Áron uviděl, postavil před sochou oltář. Potom oznámil: "Zítra bude Hospodinova slavnost!" Nazítří pak vstali časně zrána, obětovali zápalné oběti a pořádali obětní hody. Lid se posadil, aby jedl a pil, a pak vstali, aby se povyrazili.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)