Tolik TV programů a tak málo času?

Patřím mezi ty lidi, kteří nevlastní TV přístroj. Nemám potřebu se tím nijak chlubit a vytahovat ven svůj asketismus, je to jen oznámení skutečnosti. Čas od času to dokonce pociťuji jako nedostatek, například v době pořádání velkých sportovních akcí, kde ČT obvykle zajišťuje vysokou úroveň přenosu (a internetové připojení na web ČT je přetížené podobně jako pornočasopis v klášteře). Ono se to dá částečně vyřešit takovým tím "usb tunerem" s TV kartou (stojí cca 500 korun), nicméně i to je víceméně náhražka, protože když si chcete užít fajn filmový zážitek (a nejdete do biografu), tak na notebooku je to sice obvykle také dobré, ale už tomu chybí ta potřebná nástavba.

Suma sumarum, mít TV určitě zcela špatné není, ale v žebříčku mých priorit se zase tak nahoru nevyšplhala.

Co mě ale trochu zaráží je počet neplacených televizních stanic v ČR (bráno pro oblast jihozápadně od matičky Prahy). Nedávno jsem totiž u rodičů provedl "upgrade" programů a docela se divil, co vše mi to našlo. Krom klasické nabídky programů ČT (ke kterým přibylo "déčko" a "art") a komerčních stálic Nova a Prima, tu máme Barrandov, jakousi Telku, různé hudební kanály, stanice Mňam, která se mi názvem trochu plete s jinou obskurností - Mňau TV (to je prosím pěkně stanice, kde běží dokola výhradně (!) různé zábavné klipy se zvířaty - zejména kočky. Jako kdyby si někdo pustil nekonečnou smyčku podobných záběrů z youtube...).

To by si člověk až řekl, že s takovým množstvím TV stanic je v podstatě strašně těžké si nějaký program vybrat. Z mých nečetných zkušenotí ale spíše plyne, že opak je pravdou. Bohužel podstatná programová náplň většiny stanic je dost ubohá. V několika případech se jedná o recyklaci "zábavných" pořadů z devadesátých let a počátku milénia (však to znáte: Kolotoč, Petr Novotný, apod.), což je chvíli příjemné retro, ale nedokážu si představit, že bych se na něco podobného cíleně díval. V jiných případech se jedná o béčkové až céčkové filmy a televizní seriály, které vynikají snad jen tím, že jsou nesmírně amatérsky natočené (v tomto dominuje TV Barrandov).

Je sice pravdou, že velké komerční stanice občas dají nějaký popkornový "blokbástr", nicméně obvykle jsou takové filmy až k neuvěření přecpány reklamou, že to v podstatě znechutí veškeré sledování (rád si v této souvislosti vzpomínám na jeden bonmot: "dívám se takhle v tv na reklamy a najednou je tam film!").Občas se sice objeví i zajímavé seriálové počiny, jenže (s občasnou výjimkou toho, co se dává na ČT - např. Black Books, apod.) jsou doprovázené dabingem, který asi ne každému musí sednout, ale hlavně oproti svým původním stanicím mají někdy fakt velké zpoždění, takže potenciální fanoušci (až na výjimky vybaveni internetovým připojením) už prostě a jednoduše daný program viděli někde na internetu.

Solidní mi přijde ČT, kde reklama na některých kanálech prakticky absentuje a i programový výběr je o něco výše (minimálně z mého úhlu pohledu, chápu, že někdo to může mít jinak). Valná většina vysílání ČT je ale dost často dostupna online (nebo z archivu, který je narozdíl třeba od Novy a Primy přehledný a fungující - tzn. nedopuje vás tunou reklam, nenutí vypínat adblock, apod.), takže skutečná potřeba vlastnit televizní přístroj tu není zase až tak markantní.

Tedy v té veškeré záplavě televizních kanálů (a nové budou pravděpodobně přibývat) je to podle mě asi tak, že od sledování TV spíše odrazují, než že by diváky přitáhly. Televizní trh s reklamou (už tak ohrožen internetem) se ještě drobí a do budoucna podle mě bude směřovat k ještě většímu procentu nákupů nezajímavých filmů a seriálů, popř. tvorbě laciných pořadů (reality show, estrády, apod.), což je něco, co mě zrovna moc nezajímá. V takové situaci mi přijde pořízení televizoru jako trochu zbyečný luxus.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID