10 Cloverfield Lane (2016)

Automobilová nehoda se vám určitě nestává každý den, nicméně to, že se po ní probudíte v jakémsi ponurém sklepení s pouty na nohou, je věc ještě daleko podivnější.
Ale i to je jen začátek.


Tak zhruba nějak takto začíná relativně nový film režiséra Dana Trachtenberga s názvem 10 Cloverfield Lane. Tou osobou , která se probouzí po nehodě, je populární herečka M. E. Winstead, která si zde střihla roli dívky na útěku jménem Michelle.
Film obecně pracuje s mnoha motivy, žánry a tématy. V podstatě se dá říct, že čím méně toho o tomto snímku víte, tím lépe. Osobně si dokonce myslím, že mnoho dost negativních ohlasů je způsobeno právě tím, že někteří už věděli co a jak...

Chvílemi jsem měl dojem, že sleduji nějaký starší thriller/horor, trochu s vlivem HItchcocka s typicky výrazným zvukem, stupňující se hudbou a minimalistickým tajemnem. O moment poté se ocitáte v postapokalyptickém filmu se silně klaustrofobní atmosférou a o další zase takřka ve sklepě jednoho milého strejdy z Rakouska. Nechť si milostivý divák vybere.

Jasně, taková nevyhraněnost může být brána i jako velký nedostatek filmu, ale podle mého názoru je to celkem ukočírované a směřuje tak k jedinečné filmové vlastnosti - nepředvídatelnosti. Stereotypy zde skutečně moc nenajdete a v mém případě mi právě toto na filmu drželo pozornost dost výrazně. Celý film je z velké části komorním dramatem tří osob, které se z různých důvodu ocitnou na jednom místě. Malý prostor nechává však režisér "roztáhnout" drobným a stupňujícím se napětím, kde každá vyřknutá věta (za mě bylo například hraní hádání slov zpracováno geniálně), každý použitý předmět dostane svůj význam. To je divácky velmi silná zbrať a režisér s podporou silného scénáře Jeffa Cuttera ji dokáže dobře využít.

Film je to podle mě velmi dobrý, jen mu nesmí předcházet velká očekávání spojená s tím, že tak nějak tušíte o čem by to mělo být, popř. četli jste nějaké texty, kde vám to "jemně" naznačili. Bude se také líbit zejména milovníkům komornějších příběhů než okázalých scén a patrně i všem těm, kteří nemusí po konci dostat odpověď na všechny otázky, protože někdy stačí jen naznačit a .... na odpověď (pravděpodobnou) si musí divák přijít tak nějak sám.
A to je moc dobře.

P. S. A John Goodman svoji roli zvládl také na jedničku.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)