Neopatrnost pana Babiše

A. Babiš je typem politika (ano, je politikem, i když to sám dlouho popíral), který se poměrně často choval jako slon v porcelánu. Neměl zažité jemné politické řečnické kličky, diplomatická vyjádření, kterými by si nenaklonil koaliční potenciál, apod. Někdo může říci, že je to dobře, protože je (respektive byl, nyní je na tom lépe, naučil se lépe česky a umí odpovídat vyhýbavěji) upřímný a říká, co si myslí. Nevím, zda je tomu skutečně tak, politikům do hlavy nevidím. Zajímá mě však trochu jiný aspekt toho všeho. Domnívám se totiž, že politik by měl být co se týče svých vyjádření hodně obezřetný.

Asi bych to přirovnal k manažerovi nějaké významné společnosti, ten také nemůže být za všech okolností zcela upřímný a otevřený, nemůže například tvrdit do novin, že se chystá fůzovat s tou a s tou společností. To se v byznysu prostě většinou nedělá. Politika sice není byznys (nebo by jím být asi ani moc neměla), ale i zde někdy platí "mlčeti zlato". V mediální době, je totiž celkem běžné, že vždy někdo poslouchá, následně píše, následně analyzuje a ve výsledku na konci té dlouhé mediální čáry se stvoří cosi, co je třeba autentické, ale s původní myšlenkou to moc nesouvisí.


Ano, vybavil se mi tento slavný budovatelský obrázek. Jistě, je to trochu absurdní přirovnání.

V zásadě mi jde o to, že politik - když je slovně neobratný, nebo lidově upřímný - může někde (podle jeho vlastních slov) plácnout nějakou hloupost (třeba po dlouhém jednání, kdy se už ne zcela ovládá), která se pak zveřejní a daný politik (ve snaze neztratit tvář) se za ni postaví. V té chvílí legitimizuje onu myšlenku v očích veřejnosti, a to zejména pokud požívá velké podpory ve společnosti.

Asi je jasné na co narážím.
Babiš a Lety. Lety a Babiš.

Nevěřím tomu, že vicepremiér je natolik blbý, aby se svými výroky chtěl vetřít do pozornosti neonacistů a jiných nahnědlých. Prostě je "jen" velmi neopatrný, rád říká to, co si lidé přejí slyšet (nebo třeba i to, co si myslí). Nemyslím si ani, že by mu šlo o zpochybnění romského holocaustu (lepší výraz je Porajmos), nicméně tak trochu se to už stalo. Smutné je, že podobné výroky jen legitimizují různé tendence ve společnosti, jejichž vyznavači (omlouvám se za ten výraz) se nyní cítí zaštítěni významnou osobou. Když to říká pan Babiš, tak na tom něco bude, ne?

Ne.

Lety jsou hodně ožehavá záležitost. Hádat se o to, zda to byl tábor koncentrační, nebo "jen" tábor pracovní mi přijde jako hloupé slovíčkaření, když si uvědomíme kolik z internovaných válku přežilo (a kolik jich skončilo v osvětimských komínech). Problémem, a to dost citlivým, totiž pro někoho může být, že zločinů v Letech se nedopouštěli přímo Němci, ale veškeré osazenstvo se rekrutovalo z Čechů.

A co mi přijde jako dost strašné je, že někteří by podobný typ táborů rádi znovu obnovili. Romové nepracují - šup s nimi do tábora (budeme do táborů začleňovat všechny nezaměstnané nezávisle na etnicitě?). Třeba se najde nějaká další osobnost, která se na této vlně "spravedlivého hněvu" ("cikánům se staví památník!") sveze.
Věřím, že ne, ale to jsem asi dost naivní.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)