Politické neziskovky

Nadchází doba dalších voleb, což v realitě ČR znamená jistá specifika, bizarností kampaní počínaje a nastolením témat, která třeba s podstatou typu samotných volbech (volby do kraje a části Senátu) moc nesouvisí, konče.
Ale což, ono to asi není jen české specifikum.

Všiml jsem si volebního plakátu jednoho lehce obskurního hnutí (nebo bloku, teď nevím), který požaduje "žádné peníze pro politické neziskovky."

Na jednu stranu jsem rád, že se zdo docílilo většího levelu a autor textu je schopen odlišovat neziskovy a nenadávat jim tak en bloc. S trochou naivity věřím tomu, že až na několik velmi sobeckých jedinců by snad existence organizací, které pomáhají například zdravotně postiženým začleňovat se do společnosti, nemusela vadit. Krásným příkladem je třeba Ramus, který podle mého názoru dělá kvalitní a záslužnou činnost, plus navíc každoročně pořádá prima běžecký závod, což je možná víc než dělá nějaké politické hnutí.

Zajímavá je ale také ta vazba "politická neziskovka". Ona se totiž vkrádá otázka, zda neziskovka totiž může být "nepolitická". Politika v širším významu totiž znamená i úpravu vzájemných vztahů mezi lidmi spojenou s tématy, kterým se věnují. Začlenění vozíčkářů do společnosti tak může nakrásno být rovněž politickou záležitostí.

Ono vůbec to - místy až "klausovské" - zbrojení proti neziskovkám mi přijde trochu mimo. Chápu, že někomu leží v žaludku, ale na druhou stranu jen málo organizací v zemi je pod takovou kontrolou financování jako právě neziskovky. Lidem v neziskovkách nepřistávají - až na drobný výjimky - každý měsíc na účtě zrovna horentní sumy. Pokud už někdo chce do neziskovek tepat a upozorňovat na zbytečnost prostředků do nich vynaložených, nechť si vybere třeba ty, které peněz "požírají" nejvíce. Na prvním místě totiž najdeme Fotbalovou asociaci ČR pana Pelty a Českou unii sportu. Ročně dají obě tyto organizace dohromady bezmála půlmiliardy z veřejného rozpočtu. O kontroverznosti některých postav a jejich napojetí na politické síly, popř. na různé podivné propletence a střety zájmů v případě FAČR a unie sportu asi netřeba sáhodlouze diskutovat.

Jenže ono je prostě snazší vzít si na paškál někoho jiného. Fotbal je populární a sportovní akce v podobě MS, OH, atd. podporují sebevědomí obyvatel. Tam už se nějaké korunky ztratí, že...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)