Neanderthal - Lovci mamutů

Skupina neandrtálců je na tom dost bídně, poslední dobou není co žrát a nedávný mráz zahubil polovinu žen. S tou trochou základní verbální komunikace se poslední tři lovci kmene rozhodnou vyrazit na lov....

Stolní karetní hra Neanderthal - Lovci mamutů pochází z roku 2015 a je prvotinou našeho vydavatelství Fox In The Box. "Foxíci" si pro vydání zjevně vybírají originální (autorem je Sierra Madre Games Phila Eklunda), nemainstreamové projekty, což je určitě chválihodná snaha. Jen tak dál. Hra Neanderthal nás - jak už název může trochu napovídat - přivádí do doby před cca 45 000 lety do tzv. "kulturní revoluce" (ne, nemám na mysli tu v Číně), do doby setkání moderního člověka a neandrtálce.

Samotný prinicp hry je hodně zajímavý a nebojím se napsat, že i dost odvážný. Autor Phil Eklund byl po dlouhou dobu inženýrem v NASA a na jeho herním designu je to skutečně znát. Pravidla jsou jaksepatří hutná a neuvěřitelně komplexní. Ve hře je sice i dost velký prostor pro náhodu (takový "festival kostkového házení"), nicméně vůbec to nepůsobí nepatřičně. Co však může běžného hráče dost odradit je náročnost pravidel. Obvykle většinu lidí nahlédnutí do více než třicetistránkové pravidlové brožurky odradí. Když k tomu přičteme ještě to, že pravidla nejsou zrovna napsána "user friendly", tak můžeme být rádi, že Fox In The Box umístili na youtube velmi dobré instruktážní video...., má asi hodinu (to jen tak pro představu). Ne, Neanderthal není hrou úplně pro každého, nicméně když se pravidly prokoušete, tak se vám naskytne úžasný herní svět, který podle mého názoru nemá moc obdoby.

Autor hry Eklund vzal myšlenku ze svého předchozího projektu "Grónsko" (a to dokonce do té míry, že obě hry lze úspěšně zakomponovat do sebe) a narouboval do ni působivý pravěký svět. Hra samotná obsahuje relativně dost herních mechanismů a průměrné hraní se tak protáhne cca na 60 - 90 minut (bez listování pravidly v počátečních partiích). Čas ale plyne jako voda a nestačíte se ani rozkoukat a hra vás až nebezpečně pohltí. V tu chvíli se přistihnete, že dost prožíváte příběhy lidí svého kmene, jejich boj s počasím a s pravěkou megafaunou. Když pak přijde velká zima a vy si musíte vybrat kterého ze svých stařešinů obětujete, protože vaši lovci nedokážou zajistit potravu pro všechny, tak je vám jich až líto. Nezřídka se stává, že kmen svoji cestu dějinami nezvládne, zamrznou mu loviště a poumírají všichni členové. To vše jsou velmi silné momenty, během nichž si uvědomíte, že ve hře samotné vlastně ani nejde o to porazit svého soupeře (hra je určeno pro 1 - 3 hráče, takže lze hrát i sólo proti mechanismu hry), ale prostě si hru jaksepatří užít.

Taková perlička na závěr, na konci pravidlové brožurky najdeme poměrně obsáhlou esej Phila Eklunda o smyslu slov v lidské historii a o možné úloze ženy v pravěké společnosti. Eklund vychází ze současných teorií o vzniku jazyka a jeho smyslu pro formování moderního člověka a hráčům je tak v podstatě nenásilnou formou (hrou a chytrými poznámkami "pod čarou" v pravidlech a na kartách) předává. S trochou nadsázky se tak hra Neanderthal - Lovci mamutů stává šikovnou vzdělávací pomůckou. To rozhodně není málo. Ta malá krabička totiž šikovně klame tělem a nachází se v ní hodně dobrodružství.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)