Richard Bachman - Dlouhý pochod

Jen tak na vysvětlenou, Richard Bachman = Stephen King (je to jeho starý pseudonym), takže už jsme doma (mrk, mrk)?

To máte tak když žijete v nějaké blíže neurčené americké totalitní společností, kde kontrolu nad občany má jakýsi podivný Major a jeho Brigády a kde se pro obveselení davů (a pro odvod možných frustrací?) pořádá oblíbený dlouhý pochod - pochod 100 mladých mužů po tak dlouhou dobu, doud všichni neklesnou únavou (a jsou následně zastřeleni) a nezbyde jen jeden, který získává zvláštní cenu - může mít cokoli si jen bude přát.

Lákavé, ne?
Právě, že vůbec! Kingova kniha lehce stojí na vodě už v základním předpokladu, že někdo příčetný by se do podobného martiria asi jen těžko dobrovolně (což je podmínka pochodu) přihlásil. Ale budiž, odehrává se to v nějaké dystopii, tak třeba jsou tam ti lidé trochu jiní. Dějí se i podivnější věci.

King tak může rozehrát působivou hru pochodu, kde odkrývá charaktery postav v mezní situaci hrozícího naprostého vyčerpání, kde strach ze smrti v podstatě asi není tím nejhorším, co vás může potkat. Naopak, někdy to může být i tak trochu vyzvobození.
Přiznám se, že se mi to četlo velmi lehce a kniha mě dost bavila. Sice jsem pořád doufal, že se něco dozvím o tom světě ve kterém se příběh odehrává - což se moc nestalo - ale to vlastně vůbec nevadí. Tušené je někdy působivější než naplno napsané. King prostě umí převést pocity postat na stránky knihy dost sugestivně, takže chvílemi máte pocit, že už máte v nohách dobrých 100 mil, mozek vám přestává fungovat a nastupují drobné halucinace. Postavám to prostě věříte, stejně jako věříte tomu, že někdo, kdo se na prvních stránkách knihy choval sebevědomě a optimisticky se změní na ubohou, plivající trosku.
A to je ono, to je to, proč prostě čtete a zajímá vás, jak je to dál. Kniha je totiž, navzdory základní trochu šílené premise, neskutečně působivá a uvěřitelná. Až máte tedy dojem, že sám autor musel několik podobných dlouhých pochodů (i když asi kratších, že) před napsáním knihy absolvovat. :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)