Scrobbling

V době kdy jsme doslova posedlí sestavováním různých statistik si třeba online vedeme peněženku, máme aplikaci na pití piva (pivníček, či jak se to jmenuje) a vůbec bych se nedivil tomu, kdyby existovalo i něco na evidenci vlastní stolice. Nepřekvapí pak, že už od roku 2005 je tu k dispozici internetové rádio a sociální síť pro milovníky hudby zvaná last.fm. Pro mě je to taková srdcovka, koneckonců se jedná o první sociální síť, kterou jsem kdy používal, to je podobně významné jako ... třeba jako první pivo.

Úžasnou funkcí last.fm je audioscrobbling. Trochu těžkopádný anglický výraz, který by snad šel přeložit jako "přehrávání skladeb", kdy se vám do last.fm deníčku zaznamenávají přehrané písničky (a je v podstatě fuk, zda si je pouštíte z pc v mp3, mobilu, přes spotify, apod.). Ono je pak docela fajn si třeba po několika letech sednou a podívat se, co jste to za ten rok vlastně poslouchali. Někdy je to docela překvapivé. Takovým plusem na okraj je, že last.fm vám doporučuje i další hudební interprety dle dosud naposlouchaných skladeb (jo, někdy to trochu drhne) a pro fanoušky hrabání se ve statistikách vytváří rozličné žebříčky.

Každopádně se ale jedná o funkci, která se nezdá jako extra významná, nicméně když to z nějakého důvodu nejde, tak vás to třeba může trochu mrzet. Teda mě to aspoň trochu mrzí.
A těch možností kdy to nemusí jít je tedy habaděj...

Já v současnosti asi nejvíce hudby poslouchám na mobilu, člověk aspoň s sebou nemusí nic moc tahat, což zejména oceníte když jste dost často na cestách (a to jsem). On je s mobily a last.fm však trochu problém, když jsem měl mobil od Sony, tak tamní přehravač (a v podstatě každý jiný) nějak nebyl kamarád s last.fm scrobblerem, který zprostředkovává přenos. Bylo tedy potřeba cosi doinstalovat (což nedělám moc rád, neboť co si budeme povídat, čím méně toho do telefonu dáte, tím je to zpravidla svižnější). U současného přístroje od Huawei je to ještě horší. Ne a ne se s last.fm kamarádit. Procházet různé internetové diskuse a "FAQ" s tím, jak daný problém řešit se takřka stalo mým koníčkem.

A vůbec je zajímavé, že má potřeba problém s last.fm vyřešit je palčivější zejména v momentech, kdy bych měl dělat něco skutečně důležitého :-).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)