Co vidět a kde běhat v Aténách

Na úvod by bylo fajn si vyjasnit, že toto nemá být obsáhlý a dokonale bezchybný průvodce, který poví vše správně a objektivně. Zároveň si nechci hrát na nějaké velkého znalce a odborníka na danou oblast. Spíše se z mé strany jedná o sdílení některých individuálních zkušeností a poznatků. Toť vše. Za případné nejasnosti se těm zoufalcům, kteří to budou číst, dopředu omlouvám.

Atény jsou největším řeckým městem, ve kterém je koncentrována více než třetina obyvatel celé země. Podle toho to také vypadá, někdy je tam poněkud těsno a dost často i docela hlučno. Ve srovnání s Aténami je Praha velmi tiché a poklidné město (ale to asi nikoho nepřekvapí, že?).
Jako starobylé město s úžasnou antickou tradicí mají Atény hned několik zajímavých míst, která skutečně stojí za pečlivou návštěvu. Bylo by ale podle mě chybou se omezovat výhradně jen na tuto metropoli, protože i blízké okolí může skrývat zajímavé zážitky.

Atény archeologické

(Erechtheion na Arkopoli)

Pokud nejste vyloženě historicko-kulturní ignoranti, tak vás asi zaujme možnost navštívit archeologické vykopávky připomínající nejčastěji dobu slávy aténské polis. Jako samozřejmé se nabízí navštívení slavné Akropole a starobylé agory. V rámci aténského cestovního ruchu existuje sleva na celkem 7 "archeological sites", které máte možnost vidět za 30 euro. Ono se to zdá docela jako fajn nabídka, ale pečlivě zvažte, zda skutečně máte chuť všechny vidět. Pokud byste totiž třeba 2 vynechali, tak už by se totiž o žádnou slevu nejednalo (a věřím, že v nabídce jsou věci, o které každý mít zájem nemusí). Sleva je navíc limitována tím, že vše musíte projít během 5 dní, což se samozřejmě dá, ale stejně… V praxi se jedná o 1) Akropolis a její svahy (fakt doporučuji, spadá do kategorie "must see"), 2) Agora, 3) římská Agora, 4) Hadrianova knihovna, 5) Aristotelovo lyceum, 6) Kerameikos, 7) chrám Dia Olympského.

(Akropole)

Pokud tedy máte málo času a nechcete jej strávit běháním jen po památkách z výše uvedeného výčtu, pak se to samozřejmě podle mého skromného názoru dá v minimální verzi omezit na slavnou Akropolis a starou Agoru. Bez toho opouštět Atény by byl ale velký hřích, který se jistojistě trestá hromy a blesky ze samotného Olympu.

Když už jsme u toho Olympu. Ve výše uvedeném výběru nenalezneme slavný Panthenajský stadion, nicméně minout jej by znamenalo učinit velký omyl. Minimálně tedy tehdy pokud patříte mezi fanoušky historie Olympijských her a sportu vůbec. Své kořeny má v panathénajských slavnostech ve 4. století před naším letopočtem, současná podoba je zhruba z doby krátce před oficiálními prvními novodobými olympijskými hrami (r. 1896). V roce 1968 se zde například také konalo finále evropského poháru v košíkové mezi AEK Athény a naší Slavii Praha. Utkání, kde řečtí borci těsně vyhráli 89:82, přihlíželo na 80 000 diváků… Vstupné je 5 euro, k němu je zdarma audio průvodce (čeština není) a zájemci se mohou i proběhnout po atletické dráze (400 m) - neodolal jsem, pro fajnšmekry je tam i zajímavý segment na aplikaci Strava.

(Panathénajský stadion)

Památky zadarmo

Ledacos se ale pochopitelně dá vidět i zadarmo. Jako u všech metropolí je i zde silná tendence z turistů vycucat všechny peníze (a často se na to jde dost šikovně) a ty ideálně zanechat rovnou v Aténách a prodat jim i to, do čeho by třeba jinak nešli. Nelze se tomu však divit. Pokud budete mít štěstí, tak Atény navštívíte v době nějakého státního svátku (např. 25. 3.), kdy je milou tradicí nechat všechny muzea zdarma otevřená, to by se mělo využít, depozitář muzeí je zde totiž obzvláště vypečený…

Pokud se ale neradi prochází v muzejních halách a raději se couráte venku, tak i tady lze ušetřit. Doporučuji určitě navštívit nějaký vrch nad městem. Jako ideální varianta se nabízí slavný "vlčí kopec", tedy Lykavittos. Vede tam lanovka, takřka pod vrchol jezdí taxi, ale pokud nemáte fyzičku jako obézní kuřák, tak to celkem v pohodě vyšlapete po svých. Odměnou budiž krásný rozhled prakticky po celých Aténách. Jako na dlani tak máte Akropolis, v dálce vidíte přístav Pireus a mile se svoji architekturou z mramoru usmívá Panathenajský stadion (dějiště OH roku 1896).

Pokud jste navíc zahořeli pro filosofii, tak z výběru "památek zadarmo" určitě navštivte i slavnou Akadémovu zahradu, tedy místo, kde Platón v prostorách tohoto příjemného háje za hradbami Atén založil první filosofickou školu (slovo akademie je koneckonců známé velmi dobře i dnes). Moc to tam udržované není, při procházce tímto bývalým hájem dejte radši pozor, kam šlapete.

(výhled z Lykavittos)

Muzea

Atény pochopitelně oplývají různými archeologickými poklady (byť některé byly v průběhu let ze země jaksi "vyvezeny"), takže muzea doslova přetékají exponáty. Hodně se doporučuje navštívit muzeum Akropole. Není špatné, nicméně pokud bych v Aténách měl čas (a chuť) jen na jedno muzeum, tak bych neváhal a volil Národní archeologické muzeum, protože se jedná o naprostou bombu. V příjemném prostředí muzea totiž můžete obdivovat např. slavnou Agamemmonovu masku, bronzovou sochu boha Poseidona (nebo Dia?), mnoho pozoruhodných památek z doby mykénské a minojské, či namátkou třeba i fascinující starověký přístroj zvaný Antikythéra (podle místa nálezu) obsahující diferenciální převody!

(Poseidon?)

Okolí

Jasan, Atény jsou fajn (když si odpustíte ten hluk a smrad), ale omezit se jen na ně by byla chyba. Hodně lidí doporučuje podívat se na nějaký nedaleký ostrov, či třeba do známých Delf. Může být, tam jsem ale nebyl, neboť jsem si za svůj cíl zvolil o něco bližší místo - Marathónas. Jo, ten Marathónas (= Maratón), kde se roku 490 před Kristem udála klíčová bitva první fáze válek Řeků s Peršany.
K vidění je tam toho habaděj, nicméně všechna důležitá místa jsou od sebe dost dalece rozeseta, takže bez automobilu se připravte na skutečně "maratónské putování".
Určitě není na škodu podívat se na mohylu padlých aténských válečníků. Je tam vstupné, ale pokud bitvou nejste vyloženě posedlí, ta ji uvidíte i z dálky přes plot, což podle mě postačí. Dá se mrknout i přímo na dějiště tehdejší bitvy - na maratónské pláže. Namísto perských invazních vojsk tam ale dnes najdete spokojené rodiny s dětmi, které se věnují populárnímu pikniku a jiným kratochvílím. Celkově mi přišlo, že ta slavná bitva a poprask okolo (maratonský běh) místní zase až tak moc netankuje ("history is history, now is now").

(start maratonského závodu)

Je zde i malé muzeum maratonského běhu, které ale stihlo zavřít před mým příchodem, poté archeologické muzeum (rovněž stihlo zavřít) a místní stadion (ten zavřít nestihl, neboť vstup na něj je zdarma), kde se pravidelně zapaluje olympijský oheň a také tu startuje slavný "autentický" maraton. Tedy běh z Maratonu do Atén. Pokud si myslíte, že ta akce je finančně přepálená až běda, tak jste na omylu (tímto zdravím RunCzech), základní registrace ke které dostanete i triko stojí 45 euro, zkuste to srovnat s Prahou…

Stravování

Což o to, řecká kuchyně je vyhlášená (a dobrá), nicméně i zde se uplatňuje princip ždímání turistů. Vykašlete se tedy na všechny ty "tripedvájzry" a jiné blbosti a následujte instinkt a rady místních. Ušetříte, a to hodně. Určitě se vyplatí absolvovat radši delší centru z centra na okraj. Samozřejmostí je, že i v těch nejzapadlejších taverničkách vám dají vodu zdarma (a občas i něco víc). Má populární kombinace vypadala asi takto: kuřecí souvlaki, řecký salát (feta sýr, rajčata + zelenina) + pivo Alfa Usmívající se. Osobně mi dost chutná i Musaka (lilek + rajčata, to vše zapečené).
Z pití je určitě dobré vyzkoušet populární ouzo, snad vám to bude chutnat více než mně…
Ale předpokládám, že řecká kuchyni je u nás dostatečně známá, takže se zdržím dalších komentářů.


Doprava

V Aténách je metro, byť cestování s ním není zcela pohodlné (je šílené přecpané a navíc mám pocit, že do Řecka dosud nedorazila forma organizace cestujících v hromadných dopravních prostředcích), tak na základní dopravu vám stačí. Jezdí celkem často, má tři linky (modrá, zelená a červená), z nichž jedna vede přímo na letiště, jenže tam je trochu problém s jízdenkami, protože letištní stanice podléhají jinému tarifu. Jízdenka na 5 dní vyjde na 9 euro, to není zlé (pokud tedy cestujete často), individuální lístek pak stojí 1,4 euro a dá se použít - tuším - na 90 minut.
Autobusy v Aténách jsem neměl tu čest vyzkoušet. Meziměstské autobusy jsou ale celkem fajn a nepřišly mi ani moc drahé (např. cesta z Atén do Maratonu stála pro jednu osobu 4,1 euro - jelo se cca 90 minut).

Běh

Atény nejsou moc běžecky přívětivé město.

Nedaleko Národního archeologického muzea se však nachází Areos park, což mi přišlo jako nejpopulárnější běžecké místo. Je to tam docela hezké, ale s příchodem večera se tu stahují drogově závislí a bezdomovci, a to v dost velkých počtech. Mně to zase tak nevadilo, ale dokážu si představit, že leckterým běžcům od nás by se nedělalo moc dobře. Park má asi 27 hektarů a je zaplněn různými cestičkami, běhat se tam dalo celkem pohodlně i v lehké silniční obuvi. Občas jsem potkal i nějakého spoluběžce, nicméně s klasickým středoevropským zamáváním si tady moc nepomůžete. Zkoušel jsem to docela často a zpětná reakce žádná. Inu, jiný kraj…
(Areos park)

V samotných Aténách mohu ještě doporučit zkusit si vyběhnout nějaký místní vrch s krásným rozhledem. Je jich tu hned několik, odvážnější mohou zkusit výše zmíněný Lykavittos, já jsem ale radši zvolil kopec Strefi, který se nachází, který se nachází nedaleko anarchistické čtvrtě Exarchia (ta také stojí kvůli své osobité atmosféře za návštěvu). Jinak je to s během horší, protože samotné Atény mají bohužel jen velmi málo zeleně.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)